Дознајте кои се триковите за совршено печено месо.
Кулинарни совети и трикови што ќе ви помогнат да се осигурате дека вашето месо е секогаш совршено подготвено. Ова се практични упатства кои често ќе ви бидат корисни, особено ако некогаш сте се нашле во ситуација кога месото било недоволно печено или лошо подготвено.
Ако ставите месо директно од фрижидер да се загрее, надворешниот слој ќе се готви побрзо, додека внатрешноста ќе остане ладна и недоволно печена.
Извадете го месото од фрижидер 30-60 минути пред да го готвите, во зависност од големината. На пример, стек треба да стои 30 минути, додека поголеми парчиња како пилешко филе или свинско филе може да стојат и до еден час.
Влажната површина на месото создава пареа за време на готвењето, што го спречува формирањето на крцкава кора. Користете хартиени крпи за темелно да го исушите месото од сите страни пред да го додадете во тава или да го зачините.
Солта го прави месото повкусно и посочно. Затоа, посолете го месото најмалку 30 минути пред да го готвите, а уште подобро неколку часа однапред (особено за поголеми парчиња). Користете крупна морска сол за најдобри резултати.
Прекумерно висока температура може да ја изгори надворешната страна на месото пред да ја заврши внатрешноста, додека премногу ниската температура нема да создаде добра кора.
Загрејте ја тавата пред да го додадете месото, но не премногу – маслото треба да „светка“ но да не чади. За крцкава кора, печете во рерна на средна температура (180-200°C), а на крајот зголемете ја температурата на 220°C.
Ако тавата е премногу полна, месото ќе се готви наместо да се пече, бидејќи нема доволно простор за испарување на влагата. Секогаш оставете простор помеѓу парчињата месо и, ако е потребно, гответе во повеќе наврати.
За време на печењето, соковите во месото се концентрираат во центарот. Со одмарањето му давате време да се распределат рамномерно. По печењето, покријте го месото со алуминиумска фолија и оставете го да отстои 5-10 минути пред да го исечете.
Маснотиите, како путер или ароматизирано масло (на пример, маслиново масло со лук), му даваат на месото дополнителен вкус и крцкавост. На крајот од печењето, премачкајте го месото со тенок слој растопен путер или прелијте го со малку маслиново масло.