Одбери категорија:

Мирослав Пендароски: Неретко оној што насилствува друг и самиот е некому жртва

Најчести и најлесни жртви се токму оние деца што имаат предиспозиција за жртвена психологија: помалку сигурните, осамените, со ниска самодоверба, оние кои сметаат дека се помалку вредни и носат разни когнитивни искривувања за себеси (“не сум доволно добар”,”сигурно е до мене, јас нешто правам како што не треба”,”не вредам за ништо, јас сум промашување” и др.), деца кои не се адаптирани итн.

Прочитај повеќе

Надја Петровиќ: Визуелното изразување зборува за IQ-то

Уметноста е јазик со кој се обидува да допре длабоко до пријателите и луѓето низ пораки и творење на ликовни дела. Борбата на еден уметник е да се бори за права на луѓе, но и за општествените вредности низ својата уметност. До сега изложувала во повеќе светски градови како: Виена, Сан Диего, Венеција, Њујорк, а вие ќе имате можност да ја запознаете одблиску преку ова инетервју за Точка, Надја Петровиќ-сликарка.

Прочитај повеќе

Дани Димитровска: На „слатки маки“ бев летово

Летово Дани била на „слатки маки“ при снимањето на нејзината најнова композиција „Четири ѕида“.Убавината на музиката е вели во доживувањето на секоја една индивидуа на свој различен начин...Она што ја исполнува подеднакво колку и музиката е кога луѓето се однесуваат како луѓе, тогаш вели постои надеж човечноста да победи. Батериите ги полни во Каиро, каде е ангажирана како анти аидс амбасадор.

Прочитај повеќе

Игор Петрески: Реакциите се поинтересни кога со филмска шминка ќе „огрдам“ нечие лице

По професија е шминкер, матичен театар му е Театарот за деца и младинци. Но, изненадувачки реално изледа она што ќе го погледнете како филмска шминка, а негово дело. Вели дека секое лице му е предизвик и независно дали станува збор јавна личност или анонимус. Но, за сето тоа да изгледа како што изгледа, потребен е континуитет, талент, креативност, прецизност и секако да ги познавате материјалите со кои работите.

Прочитај повеќе

Нора Шакири Марковиќ: Посакувам да родам една мала Нора со очи на Марко

Последниот одмор во Парга за Нора и Марко бил максимално опуштање и уживање, па таа вели дека може и тоа опуштање им донело бебуш, по подолго време посакуваната бременост. Бременоста не и го променила секојдневниот ритам напротив, бебето ја поддржува, како „фитиљот да и пораснал“, раскажува за Точка.

Прочитај повеќе

Васил Зафирчев: Пирамидите сведочат за нераскинливата врска помеѓу човекот и универзумот

Предизвик за љубителите на нуркањето, предизвик на почитувачите на историјата, културата - Црвеното море и Египет. Овојпат на оваа посакувана дестинација патувате со Васил Зафирчев. Тој би се вратил повторно поради скриените тајни и убавини кои никогаш не можат докрај да се откријат, но и заради високо развиениот туризам, одличната понуда и топлината, срдечноста и гостопримливоста на египетскиот народ.

Прочитај повеќе

Гаро Тавитјан потпиша за „Vic Firth“ кои се NBA за тапанари

Гаро Тавитјан е ексклузивец на „Vic Firth“ кои важат за број еден во светот на палките. А ако се прашувате како се станува нивни ексклузивец Гаро ќе ви одговори:

Прочитај повеќе

Кристина Арнаудова: Одморавме на „штиклата“ на Италија

Малдиви во Италија, одмор на „штиклата“ на Италија помеѓу Јадранско и Јонско море. Но, да не одите во август... Зошто ? Ви окрива Кристина Арнаудова, за која е незаборавна дестинација Саленто и прекрасната Италија. Прекрасните бели песоци и тиркизна вода, плажи кои треба да ги посетите се Лидо Пизо, Баја Верде, Бора Бора...

Прочитај повеќе

Един Хајдарпашиќ ве носи во бајковитиот Гитхорн

„Во живо е поубав отколку на репортажи и фотографии“ вели презентерот Един Хајдарпашиќ за местото нарекувано холандска Венеција. Соседите на кафе си одат во чамци, а автомобилите ги паркираат пред влезот во селото. Има преку 100 мостови кои го поврзуваат едниот и другиот дел. Куќичките и целиот амбиент потсетуваат на бајка, дури за неверување дека се уште постои недопрена природа од човечката рака која ако може се би претворила во бетон. Уживајте во бајката-реалност, низ која ќе ве води!

Прочитај повеќе

Васил Толевски: Македонија е исклучително податлива почва за сатира

Сатиричар не се станува, не се учи, туку се раѓа. Или имаш сенс за културна критика или си само некој партиски букач, пишувач на колумни, кој за сендвич и сок плука по наредба на некој политичка мивка, или партал- вели сатиричарот Васил Толевски. Роден е во Будимпешта (Унгарија). Дипломиран машински инжинер. Пишува афоризми, сатирични приказни хуморески и монодрами.

Прочитај повеќе

Нови дестинации, постојани промени и авантури, дознајте повеќе за животот на Азра Меќич, стујардеса во Saudia Airlines

Азра Меќич е 24 годишна девојка од Скопје, и веќе година дена работи во Saudia Airlines. Ја сака својата работа, авантурите, позитивните искуства и сите предности кои ги ужива како стујардеса работејќи во една од најголемите авиокомпании во светот.

Прочитај повеќе

Татјана Алексиќ: Хипокризијата води кон дупло дно

Живееме во време кога да се постигне „успех“ или посакуваната цел, па и не се потребни памет, труд, време, а замислете ни пари, колку дволичност која постои каде и да се свртите. Хипокризијата може да ви помогне да си ги остварите сите ваши мечти, но на краток рок секако.. Прашањето е до кога? Додека не паднат маските? Да го оставиме успехот на страна, колку пријатели имате со кои можете без маски да разговарате?

Прочитај повеќе

Како да му помогнете на вашето дете да се адаптира во новата училишна средина?

„Нашата помош во адаптацијата треба да почне многу порано. Во градинките постојат програми кои се слични со училишните и преодот ќе биде лесен. Но, сепак и родителите треба да учестуваат во оваа помош со своите позитивни зборувања и однесувања кон школото и образованието“- вели доцент д-р Мирјана Јовановска Стојановска од МИТ Универзитетот, факултет за психологија.

Прочитај повеќе

Најчести сексуално преносливи болести и како да ги препознаете

Се намалува границата на започнување на сексуални односи кај младите. Со тоа се зголемува ризикот од различни сексуално преносливи болести. Можеби вие не сте менувале партери, но не знаете и со тој еден или една што сте биле или сте, претходно какво искуство имале и со што се' можете да се инфицирате.

Прочитај повеќе

Коста Петров: Јас сум и ќе останам истиот Коста

За некои можеби беше изненадување одлуката на Коста Петров да заплови во политичките води, за некои не, но едно е сигурно - тој тоа го прави од љубов кон земјата и верува дека може да придонесе за поубава иднина на сите нас.

Прочитај повеќе