Искусен италијански готвач даде оригинален рецепт за лазања: Со оваа подготовка за тесто јадењето ќе биде меко и вкусно

Точка

26/12/2024

16:30

1.059

Големина на фонт

а а а

Рецепт за лазања според италијански готвач Доколку сакате сами да направите тесто за лазања, еве го рецептот.

Состојки за тестото:

• 200 гр (1 ½ чаши) меко пченично брашно „00“

• 200 гр (1 ½ чаши) брашно од тврда пченица

• 4 јајца (најмалку 70 гр секое)

Подготовка:

На работната површина истурете го брашното и со рацете направете вдлабнатина во средината. За оние кои за првпат прават домашни тестенини, препорачливо е да користат сад, бидејќи така работата ќе биде полесна. Разматете ги јајцата во сад, а потоа истурете ги во вдлабнатината.


Со прстите полека измешајте ги јајцата со брашното, постепено додавајќи го брашното додека не се соедини целата смеса. Замесете го тестото. Ако работите со сад, извадете го тестото на работната површина за понатамошно месење. Месете го околу 10 минути со раце.

Совет: Ако тестото е премногу меко и лепливо, додајте малку брашно. Ако е премногу тврдо, додадете малку вода. Добро измесено тесто ќе биде меко и еластично, а кога ќе се свари, ќе биде совршено ал денте.

Состојки за лазањите:

• 500 гр мелено месо (говедско и свинско)

• 1 среден кромид, ситно сечкан

• 2 чешниња лук, ситно сечкани


• 400 гр доматно пире

• 200 мл суво црвено вино

• 2 супени лажици маслиново масло

• 500 гр свежи или суви кори за лазања

• 300 гр моцарела, исечкана на парчиња

• 100 гр рендан пармезан

• Сол и бибер по вкус

• Свежи листови босилек за декорација

Состојки за бешамел сосот:

• 50 гр путер

• 50 гр брашно

• 500 мл млеко

• Прстофат морско оревче

• Сол по вкус


Подготовка на сосот од рагу:

Во голема тава, загрејте го маслиновото масло и пропржете го ситно сечканиот кромид и лукот додека не омекнат. Додадете го меленото месо и пржете додека не порумени. Истурете го црвеното вино и оставете го алкохолот да испари. Додадете го доматното пире, посолете, ставете бибер и варете на тивок оган 30-40 минути, повремено мешајќи.

Подготовка на бешамел сосот:

На средна температура, растопете го путерот во тавче. Постепено додавајте го брашното и мешајте додека не се добие мазна смеса. Потоа постепено додавајте го млекото, мешајќи постојано, сè додека сосот не стане густ и кремаст. На крајот, додадете прстофат морско оревче и малку сол.


Склопување на лазањите:

На дното на правоаголен сад за печење нанесете тенок слој сос од рагу. Наредете ги корите за лазања врз сосот, потоа додадете слој од сосот од рагу, слој бешамел и неколку парчиња моцарела. Повторете ја постапката додека не ги искористите сите состојки. Завршете со слој бешамел и наросете рендан пармезан одозгора.

Печење:

Загрејте ја рерната на 180°C. Печете ги лазањите 30-40 минути, додека не добијат златна кора.

Со овој рецепт, ќе подготвите совршено вкусна и мека лазања која ќе го освои вашето семејство или гости!



Спонзорирани линкови

Маркетинг

назад до tocka.com.mk