Психолог открива три причини зошто тинејџерите одбиваат да разговараат со своите родители

Кармин

27/02/2024

11:00

3.408

Големина на фонт

а а а

Тинејџерските години се често предизвикувачки период, обележан со интензивни емоционални промени. Тинејџерите често чувствуваат потреба за независност и истражување на сопствениот идентитет, што може да доведе до напнатост во комуникацијата со родителите.

Разбирањето на тинејџерските искуства и поставувањето отворени прашања може да помогне да се одржи здрава комуникација помеѓу родителите и тинејџерите. Психологот Беки Кенеди неодамна на Инстаграм сподели три причини зошто тинејџерите одбиваат да комуницираат со своите родители.

1. Тие се обидуваат да го разберат и развијат својот идентитет

Психологот наведува дека главна задача во тинејџерските години е да се започне со обликување на сопствениот идентитет. Затоа, тинејџерите често ги туркаат родителите од себе за да си го дадат просторот што им е потребен за да почнат да се дефинираат себеси.

Овој период бара трпение и отвореност во комуникацијата за да се зачува врската помеѓу родителите и тинејџерите.

2. Се плашат дека родителите ќе им судат

„За време на тинејџерските години, особено е важно да се понуди поддршка без да се даваат решенија“, вели Кенеди во видеото. Затоа, кога тинејџерите зборуваат со нас, важно е да ги сослушаме пред да дадеме совет.

3. Се срамат

Психологот објаснува: „Ако тинејџерот се срами, често ги оттурнува родителите затоа што не сака да се соочи со она што го направил“. Таа тврди дека ова е особено присутно кај длабоко емотивни деца кои се склони кон срам и за кои срамот може да ја претвори ранливоста во експлозија на чувства.

„Ова е најважното нешто што треба да го запомните: во тинејџерските години вашите деца ќе ве оттурнат, но клучно е вие сепак да се трудите да се поврзете со нив“, заклучува д-р Беки.Спонзорирани линкови

Маркетинг

назад до tocka.com.mk