„Моето семејство потекнува од грчки остров каде што луѓето неретко ја доживуваат стотата година: Еве кои 12 намирници ги јадат постојано и се благодарни за нив“

Кармин

09/04/2024

15:16

14.220

Големина на фонт

а а а

Грчкиот остров Икарија е една од неколкуте Сини зони ширум светот каде луѓето живеат невообичаено долг живот. Дајан Кочилас, која потекнува од Икарија, дала увид во тоа што се јаде таму

Во 2009 година, грчките лекари и научници откриле дека 13% од Икаријците од нивната студија се постари од 80 години, во споредба со околу 1,5% од светската популација и околу 4% во Северна Америка и Европа. Луѓето на островот имале 10 пати поголеми шанси да доживеат 100 години отколку Американците.


Соработничката на „CNBC“, Дајан Кочилас, има семејни корени од Икарија, а речиси две децении води училиште за готвење од кујната и градината на нејзината селска куќа. Нејзините менија се длабоко поврзани со традицијата на Медитеранот. Објавила 18 книги за грчката кујна.


Дајан открила и кои намирници ги користи во готвењето, а се редовни во оброците на жителите на Икарија.

Грав и мешунки

„Ова се основните состојки на начинот на исхрана на икарската диета. Докажано е дека додавањето во вашиот секојдневен план за оброци ја зголемува долговечноста и може да ви помогне да го исфрлите месото од вашата исхрана. Обидете се со: грав, наут, леќа, сув грашок.“


Лук

„Не можам да го замислам мојот живот или кујна без лук! Има одличен вкус, природна состојка која е здрава. Современите Икаријци се колнат во лукот. Мојата ќерка прави превентивна мешавина од суров лук, планински чај или чај од жалфија, ѓумбир и мед, кои ги консумира кога ќе залади или ќе почувствува симптоми на настинка – овој совет е преземен од нашиот пријател, Џорџ Стенос, кој има 91 година“, вели Дајан.

Лукот прави речиси сè што готвите да има подобар вкус. Станува посладок како што омекнува и готви, давајќи речиси карамелизиран вкус на толку многу различни видови храна.

Житарици

Целите житарки се составен дел од исхраната на Икарија. Еве неколку различни типови кои треба да ги имате при рака: булгур, фаро, интегрални тестенини и тестенини без глутен, високопротеински, на база на грав, како што се тестенини од наут и леќа.

Билки/зачини

На Икарија растат многу билки, но повеќето од нас можат да одгледуваат неколку саксии со свежи зачински билки дома. Дури и доколку немате тераса, можете да ги чувате на прозорецот. Дајан користи зачински билки во многу од нејзините рецепти.

Основните сушени билки вклучуваат: ловоров лист, оригано, мајчина душица, нане, рузмарин.


Јаткасти плодови

Јаткастите плодови се важна состојка во грчката регионална кујна. Според Грција, тие растат низ целата земја. Еве неколку од најпопуларните и најздравите: бадеми, ф’стаци, сусам (тахини), ореви.

Маслинки

Маслинките се главен дел од грчката исхрана уште од праисторијата и секогаш треба да се чуваат на залиха. Во Грција традиционално се јадат сами или во салата.


Маслиново масло

Маслиновото масло е основа на медитеранската исхрана и апсолутно е задолжително во оставата.

Многу здравствени придобивки се поврзани со медитеранската исхрана. Жителите на Икарија користат само екстра девствено масло, што едноставно значи дека маслото е нерафинирано.

Морска сол

„На Икарија, многу луѓе, вклучително и јас, користат морска сол која се собира во мали природни базени со сол кои се формирале долж карпестиот брег на островот. „Таа има подобар вкус од обичната кујнска сол, која доаѓа од рудник и е многу преработена“, зборувала Дајан.

Мед

„Ова е еден од моите лични фаворити. Секојдневно консумирање мед е една од тајните на долговечноста на островјаните. Медот е антибактериски, богат со антиоксиданти, вклучително и флавоноиди и – за разлика од белиот шеќер или вештачките засладувачи – му помага на телото да го регулира нивото на шеќер во крвта. Многу луѓе овде јадат по една лажичка секое утро“, открила Дајан Кочилас.

Можете да додадете мед во чајот, како и во појадокот или да го изматите во преливи.


Сушено овошје

Смоквите и сувото грозје се два вида сушено овошје кои Дајан секогаш ги има при рака и ги става во разни солени јадења, особено во салати и јадења со ориз.

Јогурт

Јогуртот е ферментирана храна која е дел од источномедитеранската кулинарна традиција илјадници години. Традиционалниот јогурт во Икарија е направен од козјо млеко и има вкусен киселкаст вкус и кремаста структура.

Доколку не ви се допаѓа јогуртот од козјо млеко, заменете го со оној кој може да се најде во нашите продавници и кој е богат со пробиотици.

Фета и слични сирења

Речиси сето сирење кое го прават и јадат Икаријците е направено од козјо или овчо млеко, како фетата. Голем дел од него е природно ферментиран.


„Во текот на годините кога претежно предавав на Американци кои доаѓаа на моите часови, имав многу луѓе кои се нетолерантни на лактоза, но можат без проблем да уживаат во традиционалните сирења од козјото млеко од островот, па дури и во чаша или две козјо млеко“, зборувала Дајан.



Спонзорирани линкови

Маркетинг

назад до tocka.com.mk