Метаболизмот природно се забавува со возраста, мускулната маса се намалува, а хормоналните промени го отежнуваат губењето на мастите.
Одредени прилагодувања во исхраната може да помогнат, особено вистинските протеини на растителна основа кои ги поддржуваат мускулите, чувствителноста на инсулин и хормоните на апетитот.
Доктор д-р Хектор Перез објаснува дека таквата храна „ја поддржува функцијата на тироидната жлезда, го стабилизира шеќерот во крвта, го намалува воспалението и ја одржува синтезата на мускулни протеини активна“. Тој исто така додава дека протеините на растителна основа им помагаат на жените над 50 години „да ги заштитат мускулите и да ги регулираат хормоните на апетитот“.
Според докторот, ова се намирниците што жените над 50 години треба да ги јадат ако сакаат побрз метаболизам.
Леќа

„Леќата е богата со протеини, железо и витамини од групата Б и содржи отпорен скроб, кој ја подобрува чувствителноста на инсулин“, вели д-р Перез за „SheFinds“. Ова е важно за жените кои се борат со флуктуации на шеќер и желба за храна. Тој исто така вели дека „подобрата контрола на инсулинот значи помалку желба и подобро согорување на мастите“, а ниското железо може да ја забави тироидната жлезда.
Тофу и темпе

Губењето на мускулите се забрзува откако ќе се намали естрогенот, па затоа д-р Перез вели дека тофуто и темпето помагаат бидејќи „содржат фитоестрогени и комплетни протеини“. Темпето е исто така добро за цревата бидејќи е ферментирано и го намалува воспалението. Тој препорачува маринирање на тофуто или темпето за да се добијат доволно протеини за градење мускули.
Наут и хумус

Наутот често се погрешно класифицира како јаглехидрати, но д-р Перез вели дека „нуди протеини и растворливи влакна кои ја стабилизираат гликозата“. Стабилниот шеќер во крвта значи дека телото полесно ги согорува мастите.
Семе од чиа

Д-р Перез истакнува дека чиата не делува поради своите калории, туку затоа што нејзините влакна „ја подобруваат апсорпцијата на протеините и го забавуваат варењето“. Ова помага да се одржи стабилна синтеза на мускулни протеини, што го забрзува метаболизмот.
Црн грав

Ладниот црн грав ги зголемува метаболичките придобивки бидејќи, како што вели д-р Перез, тие „создаваат поотпорен скроб, што ги намалува скоковите на инсулин и ги храни бактериите во цревата“. Тој ги нарекува „природен, без лекови стимулатор на GLP-1“, помагајќи да се намали прејадувањето и да се стабилизира метаболизмот на мастите.
Едамаме

Едамамето е комплетен протеин богат со леуцин, кој е хранлива материја за градење мускули. Д-р Перез објаснува дека е уникатен бидејќи повеќето растителни намирници имаат помала содржина на леуцин, што го прави особено корисен за луѓе над 50 години. Тој ги препорачува како ужина со висока содржина на протеини наместо јаткасти плодови.









