Децата ширум светот јадат сè повеќе преработена храна, што има опасни последици по нивното здравје, развој и ментална благосостојба, според анализата на Фондот за деца на Обединетите Нации (УНИЦЕФ) објавена денеска.
Анализата испитувала до кој степен таканаречената ултра-преработена храна (UPF) е распространета во секојдневниот живот на младите ширум светот.
Извештајот се базира на серија студии неодамна објавени во медицинското списание „The Lancet“, кои даваат детали за здравствените ризици и улогата на индустријата во ширењето на ваквите производи.

Ултра-преработената храна често се состои од мешавина од шеќер, сол, нездрави масти, индустриски скроб и бројни адитиви како што се емулгатори, прехранбени бои и засилувачи на вкус.
Извештајот предупредува дека многу деца се изложени на овие производи во раните години од својот живот и дека дури и малите деца во екстремна сиромаштија често консумираат засладени пијалаци.

Во 11-те земји што биле опфатени со истражувањето, ова беше случај кај помеѓу 10 и 35 отсто од децата под петгодишна возраст.
Консумацијата на овие намирници продолжува да се зголемува со возраста, а 60% од адолесцентите консумирале барем еден засладен производ денот пред учеството во анкетата.
Во многу индустријализирани земји, повеќе од 50% од дневните калории доаѓаат од ултра-преработена храна.
Според анализата, овие намирници го максимизираат профитот на индустријата, но не се соодветни за деца.

Ултра-преработената храна ја поттикнува дебелината бидејќи е богата со калории и лесно води кон прејадување, а истовремено промовира нарушувања во исхраната бидејќи обезбедува малку витамини и минерали и ја потиснува здравата храна.
Студиите, исто така, покажуваат врски со нарушувањата на растот, депресијата, хиперактивноста и тешкотиите во учењето.









