Несомнено барем еднаш го имате пробано овој десерт: Заврши на последното место на листата 20 најдобри колачи на светот – а воопшто не е лош!

Кармин

18/10/2024

16:32

2.416

Големина на фонт

а а а

Каридопита, грчки колач со ореви, заврши на последното место на листата на 100 најдобри колачи во светот објавена од гастрономската веб-страница „Taste Atlas“.

Каридопита или грчки колач со ореви доаѓа во различни верзии кои генерално комбинираат брашно, мелени ореви, кора од цитрус, ликери и мешавина од зачини. Кога ќе се пече се прелива со шеќерен сируп натопен во лимон, а традиционално се служи добро изладен и украсен со мелени или крупно сечкани ореви.


Рецепт за каридопита, грчки колач со ореви

Потребни состојки

• 200 гр мелени ореви;

• 200 гр брашно;

• 200 гр шеќер;

• 4 јајца;

• 1 лажичка прашок за печиво;

• 1 кафена лажичка цимет;

• 1/2 лажичка каранфилче;

• 200 мл млеко;

• 200 мл масло;

• 1 лажичка ванилин шеќер.


За сирупот

• 200 гр шеќер;

• 200 мл вода;

• 1 лажичка сок од лимон;

• 1 стапче цимет.

Подготовка

Вклучете ја рерната да се загрее до 180°C. Во голем сад изматете ги јајцата со шеќерот додека не станат пенести. Додадете го млекото и маслото и продолжете со матење. Во друг сад измешајте брашно, прашок за печиво, цимет, каранфилче и ванилин шеќер. Во смесата со јајцата постепено додавајте ги сувите состојки, мешајте додека не добиете хомогена смеса. На крај додадете ги мелените ореви и нежно измешајте.

Смесата истурете ја во намрсена и набрашнета тава. Печете во загреана рерна околу 30-35 минути или додека чепкалка вметната во центарот не излезе чиста.


Додека колачот се пече, подгответе го сирупот. Во тенџере измешајте ги шеќерот, водата, сокот од лимон и стапчето цимет. Гответе на средна топлина додека шеќерот целосно не се раствори и сирупот не се згусне, околу 10 минути. Отстранете го стапчето цимет.

Кога колачот ќе се испече, извадете го од рерна и оставете малку да се излади. Топлиот сируп прелијте го со топлиот колач рамномерно распоредувајќи го сирупот по целата површина. Оставете колачот да го впие сирупот и целосно да се излади пред да го исечете и послужите.



Спонзорирани линкови

Маркетинг

назад до tocka.com.mk