Како да јадете тестенини како Италијанките без да се здебелите? Со овие 6 трикови можете да уживате без грижа на совест!

Кармин

29/05/2025

16:47

1.135

Големина на фонт

а а а

Нутриционистите ја открија тајната, сега и вие можете да јадете тестенини без да се здебелите.

Тестенините, шпагетите, канелони и други производи на база на житно брашно се дел од основната исхрана во многу земји низ целиот свет. Оваа храна е богата со јаглехидрати, многу заситува, но единствениот недостаток е што е скробна храна што може да доведе до зголемување на телесната тежина.


Сепак, италијанските мажи и жени генерално не страдаат од дебелина, напротив.

Како да јадете тестенини, а да не се здебелите

Италијанците генерално се сметаат за нација со нормална тежина. Како што покажуваат студиите, јадењето тестенини им помага да одржат витка фигура. Иако тоа може да звучи контрадикторно, сепак е сосема точно. Научниците ги анализирале висината, тежината и преференциите за храна на 23.000 Италијанци и ја откриле тајната на нивната завидна фигура. Се чини дека се крие во храната што ја јадат.

За да ја одржите вашата фигура, умереноста е клучна. Италијанците не почнуваат да јадат освен ако не се гладни и го завршуваат оброкот пред да се наситат.

Експертите велат дека една порција тестенини е обично со големина на шолја.

Друга тајна е да се јадат тестенини ал денте – што го прави варењето поефикасно и побрзо.


Трето, Италијанците се придржуваат кон медитеранската исхрана. Оваа диета вклучува свеж зеленчук, риба и морски плодови. Тие консумираат многу малку црвено месо и преработена храна. Повеќето сосови за тестенини се прават со домати, маслиново масло, оригано, босилек, пипер и рузмарин.

Петтата тајна е да изберете шпагети и тестенини кои се направени од тврди сорти пченица.

Италијанците не брзаат за време на оброците бидејќи ручеците и вечерите не се само оброци, туку и одличен начин за дружење.

Нутриционистите препорачуваат како без страв да јадете тестенини


Нутриционистите препорачуваат да јадете тестенини во мали порции. Половина шолја тестенини треба да бидат главното јадење, а остатокот се состои од додатоци како сос, немасно месо, риба, зеленчук, морска храна и маслиново масло.

Консумирањето премногу тестенини може да предизвика зголемување на гликозата во крвта, а кога ќе се намали, може да се чувствувате поспани и гладот брзо се враќа.

Пред јадење, важно е тестенините да се загреат на собна температура – тоа го намалува нивниот гликемиски индекс.

Последно, но не и најмалку важно, вишокот килограми често не се предизвикани од тестенините, туку од сосот. Затоа, се препорачува да се избегнува густа павлака, мајонез, масни сосови и други преработени адитиви. Наместо тоа, можете да користите свеж зеленчук.


Тестенините се извор на јаглехидрати кои можат да доведат до зголемување на телесната тежина. Меѓутоа, доколку се консумираат умерено и внимателно, нема да ѝ наштетат на вашата фигура.

Следниот пат кога ќе сакате да јадете тестенини, овие трикови ќе ви помогнат да уживате во вкусно јадење без да се грижите за изгледот или здравјето.



Спонзорирани линкови

Маркетинг

назад до tocka.com.mk