Познатиот готвач Гордон Ремзи на својот Јутјуб канал откри како да зготвите совршени тестенини – да не бидат ниту премногу меки и кашести, ниту лепливи, но и да не останат тврди.
Тој детално објасни како секогаш да ги добиете „ал денте“ – совршено сварени.
Според Гордон Ремзи, овие четири чекори се клучни за совршено зготвени тестенини:
Користете доволно големо тенџере – важно е тестенините да имаат простор за рамномерно готвење и да не се лепат. Додајте прстофат сол во водата.
Додајте ги тестенините кога водата ќе зоврие – следете го времето за готвење наведено на пакувањето.
Пробајте ги тестенините пред да ги извадите – според Ремзи, совршените тестенини не треба да бидат ниту меки, ниту премногу тврди. Треба да останат малку цврсти одвнатре.
Исцедете ги веднаш и додадете малку маслиново масло – ова ќе спречи лепење и ќе ги направи тестенините полесни за мешање со сосот.
Следејќи ги овие совети, вашите тестенини секогаш ќе бидат вкусни и совршено зготвени!