Ништо не може да го замени вкусот на домашна пилешка чорба која ја сервирате пред неделниот ручек.
Рецептот за чорба каква што правеа нашите баби ви го носиме во продолжение.
- 1,5 л. вода;
- 1 парче пилешко бело месо;
- 1 главица кромид;
- свеж магдонос;
- 2 лажици брашно;
- сол, бибер.
Најпрвин месото и зеленчукот исечкајте ги. Исчистете го кромидот и цел ставете го со месото и зеленчукот да се динста во 1,5 литри вода. Кога зеленчукот ќе биде целосно сварен, извадете го кромидот.
Потоа додадете уште малку вода. Во помала чинија истурете една црпалка од супата, а кога ќе се излади додадете две лажици брашно. Полека истурајте ја смесата во тенџерето и оставете уште малку да проврие.
На крајот додадете зачини по желба.
На здравје!