Крцкавите печени компири полнети со печурки, кашкавал и сушено месо се совршен избор за семеен ручек.
Овој едноставен рецепт е лесен за подготовка, а резултира со сочни и ароматични закуски што ќе ги задоволат сите во домаќинството.
Потребни состојки:
• 4 големи компири;

• 250 гр свежи печурки (шампињони или други печурки);
• 1 кромид;
• чешне лук;
• 100 гр сушено месо;
• 100 гр кашкавал;
• 2 лажици маслиново масло;
• 50 гр урда или фета;
• свеж магдонос;
• сол;
• свежо мелен бибер;
• павлака.

Подготовка:
Прво измијте ги компирите и нелупени печете ги цели во рерна на 200°C околу 40 минути, додека не омекнат. Потоа исечете ги на половинки и внимателно издлабете ја средината, оставајќи раб дебел околу еден сантиметар. Издлабениот внатрешен дел зачувајте го за филот.
Загрејте го маслиновото масло во тава, додадете го ситно исечканиот кромид и пржете додека не стане стаклест. Потоа додадете ги исечканите печурки и пржете додека не ја испуштат водата и малку не поруменат. Конечно, додадете го исечканото сушено месо и кратко пржете. Измешајте ја издлабената средина од компирот, лукот, половина од ренданиот кашкавал во смесата и зачинете со сол и црн бибер.

Наполнете ги половинките компири со подготвениот фил, наросете со преостанатиот кашкавал и печете уште 10-15 минути додека кашкавалот не се стопи и не добие златно-кафена боја.
Пред сервирање, украсете ги компирите со издробено фета сирење или урда и наросете со сечкан магдонос. Сервирајте со павлака, по желба.









