Кога зборуваме за брзи, ладни предјадења, солените торти се едноставно неопходни на празничната трпеза, без разлика дали е посна или мрсна.
Вкусни се и декоративни, а не одземаат многу време, па можете да направите една солена торта додека чорбата се крчка.
Во продолжение рецепт за сусам-торта односно верзија со шунка, кашкавал, мајонез и павлака, кој овозможува совршена рамнотежа на вкус и текстура. Иако тортата е претежно кремаста, пржениот сусам ѝ дава посебен мирис и крцкавост.

Најдобро од сè, подготовката на оваа солена торта не бара рерна ниту комплицирани чекори, па за кратко време ќе имате ефективен солен деликатес кој изгледа како да сте вложиле голем труд.
200 г сусам
400 мл мајонез
400 мл кисела павлака
400 г кашкавал
400 г шунка
400 г солени крекери
јогурт по потреба

Пропржете го сусамот во загреана тава.
Во сад измешајте мајонез и павлака, потоа додадете сечкана шунка и рендан кашкавал и добро измешајте.
На дното од калапот истурете половина од пропржениот сусам.
Одозгора наредете ги крекерите потопени во јогурт, потоа прелијте ги со подготвениот фил, а потоа повторно наредете ги крекерите и така натаму додека не го потрошите материјалот. Треба да завршите со ред крекери.
Посипете со преостанатиот пропржен сусам.
Ставете во фрижидер да се стврдне, барем час и половина. Потоа со нож одвојте ги рабовите на солената торта од внатрешните ѕидови на садот, покријте го со чинија за сервирање, потоа свртете ја тортата наопаку и исечете на коцки.