На телото, умот и духот му дава животна енергија, има смирувачко дејство. Токму поради тоа црвената леќа е една од најважните намирници во кујната која се смета за најздрава меѓу сите видови леќи.
Нејзините зрна се преполни со витални и хранливи состојки како протеини, јаглехидрати и растителни влакна, како и витамини и минерали како што се магнезиум, железо, цинк, фолати, фосфор, калиум, бакар и витамини од групата Б.
Црвената леќа е слатка, лесна намирница која го закрепнува организмот, особено кога е варена со малку масло и зачини.
Црвената леќа е лесна, вкусна и лесно се вари, па многумина редовно ја користат.
Поради својата хранливост, се препорачува при закрепнување по болест. Го јакне имунитетот, го чисти организмот, а помага и при нарушувања на црниот дроб.
Црвената леќа е особено ценета намирница затоа што:
- Помага при варење на храната;
- Помага против надуеност и грчеви;
- Таа е природен лаксатив;
- Ги елиминира токсините од телото;
- Дава виталност и енергија;
- Ја стимулира работата на срцето;
- Ги опушта крвните садови со што ја зголемува циркулацијата на крвта;
- Позитивно влијае на имунитетот;
- Поволно делува на бубрезите и системот за мокрење;
- Помага во искашлување;
- Го зголемува производството на мајчино млеко;
- Ја негува и прочистува кожата;
- Има низок гликемиски индекс.
Со оглед на бројните здравствени предности, црвената леќа има повеќекратна корист за нашето здравје, па вреди да ја внесете во секојдневната исхрана.