Мекиците подготвени на овој начин ќе бидат меки одвнатре и крцкави однадвор, а без вишок маснотии.
Овој рецепт е едноставен и брз, а резултатот е вкусен оброк во кој можете да уживате во секое време.
300 г брашно
1 прашок за печиво
1 јајце
200 мл јогурт
50 мл млеко
1 лажичка шеќер
прстофат сол
1 лажичка ванилин шеќер
2-3 лажици маслиново масло (или кое било растително масло)
маслиново или растително масло за пржење (најдобро е да користите помалку масло во тавата).
Подготовка на тестото:
Во поголем сад измешајте го брашното, прашокот за печиво, шеќерот, ванилин шеќерот и малку сол. Потоа додадете јајце, јогурт, млеко и маслиново масло.
Сè добро измешајте додека да се формира мазно и меко тесто. Тестото треба да биде доволно густо, но не премногу тврдо.
Загрејте малку маслиново масло во тава. Во меѓувреме, тестото обликувајте го во мали топчиња или рамни форми. Тавата треба да биде доволно загреана за мекиците брзо да добијат златно-кафеава боја, но и за да не се препржат или да станат премногу мрсни.
За мекиците да бидат што е можно помалку мрсни, важно е да ги пржите во минимална количина масло. Препорачливо е да се користи тава со нелеплива обвивка.
Мекиците се пржат од двете страни додека да добијат златно-кафеава боја и да станат крцкави. Доколку е потребно, маслото може да се менува помеѓу пржењата, а мекиците се ставаат на хартиени крпи за тие да го впијат вишокот масло.
Готовите мекиците можат да се сервираат со јогурт, мед, џем или дури и како прилог со главни јадења. Исто така, тие можат да бидат совршен појадок или ужина.
Пријатно!