Рецепт на денот: Помалку мрсни мекици

Точка

07/05/2025

17:21

2.769

Големина на фонт

а а а

Мекиците подготвени на овој начин ќе бидат меки одвнатре и крцкави однадвор, а без вишок маснотии.

Овој рецепт е едноставен и брз, а резултатот е вкусен оброк во кој можете да уживате во секое време.


Состојки:

300 г брашно

1 прашок за печиво

1 јајце

200 мл јогурт

50 мл млеко

1 лажичка шеќер

прстофат сол

1 лажичка ванилин шеќер

2-3 лажици маслиново масло (или кое било растително масло)

маслиново или растително масло за пржење (најдобро е да користите помалку масло во тавата).


Подготовка:

Подготовка на тестото:

Во поголем сад измешајте го брашното, прашокот за печиво, шеќерот, ванилин шеќерот и малку сол. Потоа додадете јајце, јогурт, млеко и маслиново масло.

Сè добро измешајте додека да се формира мазно и меко тесто. Тестото треба да биде доволно густо, но не премногу тврдо.

Пржење на крофните:

Загрејте малку маслиново масло во тава. Во меѓувреме, тестото обликувајте го во мали топчиња или рамни форми. Тавата треба да биде доволно загреана за мекиците брзо да добијат златно-кафеава боја, но и за да не се препржат или да станат премногу мрсни.

За мекиците да бидат што е можно помалку мрсни, важно е да ги пржите во минимална количина масло. Препорачливо е да се користи тава со нелеплива обвивка.


Мекиците се пржат од двете страни додека да добијат златно-кафеава боја и да станат крцкави. Доколку е потребно, маслото може да се менува помеѓу пржењата, а мекиците се ставаат на хартиени крпи за тие да го впијат вишокот масло.

Готовите мекиците можат да се сервираат со јогурт, мед, џем или дури и како прилог со главни јадења. Исто така, тие можат да бидат совршен појадок или ужина.

Пријатно!


Спонзорирани линкови

Маркетинг

назад до tocka.com.mk