Овој кремаст десерт во чаша комбинира лесни и освежителни состојки во совршена рамнотежа. Пудингот од ванила и шлагот нудат богата и мека текстура, додека мелените бисквити додаваат доза на крцкавост.
Најголемиот адут на овој десерт се шумските плодови, кои внесуваат свежина, правејќи го секој залак посебен. Идеален е за оние кои сакаат благи, но и сакаат да уживаат во благодатите на овошјето.
1 пудинг од ванила
1 шлаг крем од ванила
700 мл млеко
100 гр мелени бисквити
300 гр шумско овошје
100 гр шеќер
Изматете го шлагот кремот според упатството од пакувањето. Во сад ставете путер и шеќер, загрејте ги и потоа додадете го шумското овошје. Мешајте додека да се соединат состојките, а потоа оставете ја смесата да се излади.
Сварете го пудингот според упатството на пакувањето. Во чаша ставете мелени бисквити, а одозгора еден слој пудинг, па шумско овошје. Повторете ја постапката сè додека не ги потрошите состојките, а на крајот додадете шлаг. Оставете да се излади, па послужете го десертот.
Извор: Bosanska kuhinja