5 јаткасти плодови за здравјето на срцето и мозокот: Научниците открија моќна комбинација која го намалува холестеролот и крвниот притисок

Точка

01/04/2025

15:00

1.940

Големина на фонт

а а а

Исхраната во сините зони најчесто се базира на растителна храна, која вклучува изобилство од зеленчук, овошје, мешунки и цели зрна, додека потрошувачката на месо е значително ограничена.

Здравје и долговечност во сините зони:

Физичката активност во сините зони е редовна и умерена, а често вклучува активности како што се пешачење или градинарство.

Силните семејни врски и активно учество во заедницата обезбедуваат емоционална поддршка и чувство на припадност.

Чувството за цел и мотивацијата за животот се клучни фактори кои придонесуваат за долговечност, бидејќи им даваат смисла на секојдневните активности.

За да се намали стресот, жителите на овие региони често практикуваат медитација, молитва, дремење и поминување време со најблиските.


Грицкање јаткасти плодови:

Жителите на сините зони редовно јадат јаткасти плодови, кои се сметаат за корисни за здравјето и долговечноста, и покрај нивната висока калорична содржина. Јаткастите плодови се богати со есенцијални хранливи материи и здрави масти:

• Полинезаситените масти во оревите и боровите ореви го поддржуваат здравјето на срцето и го намалуваат воспалението.

• Мононезаситените масти во бадемите, ф'стаците, пеканите и лешниците помагаат во регулирањето на холестеролот и здравјето на срцето.

• Бразилските ореви, индиските ореви и макадамијата содржат поголеми количини на заситени масти, но се богати со селен, магнезиум и протеини.

Здравје на срцето, когнитивна функција и имунитет:

Јаткастите плодови се богати со диетални влакна, протеини и витамини (витамин Е, калиум, фолна киселина), кои го поддржуваат здравјето на срцето, когнитивната функција и имунитетот.


Идеална мешавина на јаткасти плодови за долговечност:

Експертите од Иницијативата за сини зони анализирале повеќе од 150 студии и ја идентификувале оптималната мешавина на јаткасти плодови за долговечност:

• Бадеми: Богати со витамин Е и магнезиум, корисни за здравјето на кожата и коските.

• Кикирики: Содржат протеини и фолати, неопходни за раст и обновување на клетките.

• Индиски ореви: Добар извор на магнезиум, важен за функцијата на мускулите и нервите.

• Бразилски ореви: Содржат високо ниво на селен, кој е поврзан со помал ризик од одредени видови рак.

• Ореви: Содржат омега-3 масни киселини, важни за здравјето на мозокот.


Здравствени придобивки

Редовното внесување на оваа мешавина од јаткасти плодови е поврзано со намалување на нивото на холестерол, подобрување на когнитивната функција и намален ризик од хронични болести, како што се срцеви заболувања и дијабетес.

Препорачаната дневна количина е околу 30 грама, што е приближно две шаки. Јаткастите плодови со лушпа, како што се ф'стаците и оревите, можат да го забават внесот и да ви помогнат да јадете повнимателно, потенцијално намалувајќи го внесот на калории.