Четири видови на храна што не се препорачуваат за појадок – влијаат на енергијата и концентрацијата

Точка

01/04/2025

23:00

3.255

Големина на фонт

а а а

Појадокот е најважниот оброк во денот, бидејќи ни дава енергија и нè подготвува за денот што претстои.

Но, погрешниот избор на намирници може негативно да влијае на нивото на енергија, концентрацијата и продуктивноста. Некои оброци можат да предизвикаат нагли скокови и падови на шеќерот во крвта, што доведува до замор и губење на фокусот.

Во продолжение ви откриваме четири видови на храна што нутриционистите не ја препорачуваат за појадок, бидејќи не обезбедуваат доволно енергија за остатокот од денот.

1. Преголемо количество рафинирани јаглехидрати (бел леб, печива, кроасани)

Рафинираните јаглехидрати – како што се белиот леб, печивата и кроасаните – се варат многу брзо и предизвикуваат нагло зголемување на шеќерот во крвта. Иако во почетокот обезбедуваат брз извор на енергија, таа брзо опаѓа, што може да доведе до замор и намалена концентрација.

Овие оброци често немаат доволно влакна и протеини, кои се клучни за одржување на стабилно ниво на енергија.

Наместо тоа, одберете:

• Интегрални житарки (интегрален леб, овесна каша, киноа),

• Овие намирници имаат понизок гликемиски индекс, што значи постепено ослободување на енергијата низ целиот ден.


2. Преголема количина засладувачи и шеќер (засладени јогурти, слатки житарки)

Слатките житарки, засладените јогурти и другите производи богати со шеќер имаат сличен ефект како рафинираните јаглехидрати – брзо го зголемуваат нивото на шеќер во крвта, по што следува нагло намалување на енергијата.

Овој пад може да доведе до:

• Раздразливост

• Намалување на концентрацијата

• Зголемена желба за јадење во текот на денот

Наместо тоа, одберете:

• Незасладени житарки, комбинирани со свежо овошје или јаткасти плодови

• Наместо шеќер, засладете го јогуртот со природен мед или свежо овошје.


3. Пржена храна (пржени јајца, пржен компир)

Иако јајцата се одличен извор на протеини, пржените јајца и пржената храна генерално се потешки за варење. Големото количество масло и заситени масти може да предизвика:

• Чувство на тежина во желудникот

• Поспаност

• Слабеење на енергијата

Наместо тоа, одберете:

• Варени јајца, јајца печени со малку маслиново масло или омлет со зеленчук,

• Зеленчук подготвен на пареа или печен зеленчук како прилог.


4. Млечни производи со висок процент на масти (полномасно млеко, сирење)

Млечните производи богати со масти може да го направат појадокот потежок за варење, што може да доведе до:

• Чувство на замор

• Намалена енергија

• Негативно влијание врз когнитивната функција

Наместо тоа, одберете:

• Немасен јогурт или млеко со помалку масти,

• Билни алтернативи, како бадемово или соино млеко, кои се полесни за варење.


Заклучок

Појадокот треба да ве одржи сити и енергични, а не да предизвика замор и нагли промени во нивото на шеќер во крвта.

Избегнувајте рафинирани јаглехидрати, засладени производи, пржена храна и млечни производи со висока масленост.

Одберете влакна, протеини и здрави масти, кои ќе ви дадат стабилна енергија во текот на денот!