Дознајте која храна е најхранлива и како може да го поддржи здравјето на вашето тело.
Изборот на храна е клучен за целокупното здравје. Намирниците богати со хранливи материи содржат корисни микро и макронутриенти, како што се витамини, минерали, протеини, влакна и здрави масти, вклучувајќи омега-3 масни киселини.
Еве кои намирници се најхранливи и како го поддржуваат вашето здравје:
1. Лосос
Масните риби, како лососот, се богати со омега-3 масни киселини, есенцијални хранливи материи што може да се добијат само преку исхраната. Овие масни киселини се неопходни за правилно функционирање на:
• мозокот
• очите
• срцето
• крвните садови
• белите дробови
• имунолошкиот систем
• ендокриниот систем
Порција од 100 грама див атлантски лосос содржи околу 2,2 грама омега-3 и 25,4 грама висококвалитетни животински протеини. Исто така, обезбедува магнезиум, калиум, селен и витамини од групата Б.
Лососот е вкусен, лесен за подготовка и заситува со релативно малку калории. Кога купувате риба, проверете дали доаѓа од одржливи извори.
2. Сардини
Сардините се мали, масни риби кои се јадат цели, вклучувајќи ги органите, коските и другите хранливи делови. Тие содржат речиси секоја хранлива материја што му е потребна на телото. Како и другите масни риби, сардините се богати со омега-3 масни киселини, добри за срцето. Покрај тоа, имаат ниско ниво на жива во споредба со поголемите риби.
3. Кељ
Кељот е зелен, лиснат зеленчук богат со витамини, минерали, влакна, антиоксиданси и разни биоактивни соединенија. Според истражувањата, растителните соединенија во кељот помагаат во борбата против ракот. Обезбедува витамин Ц, А, К, Б6, калиум, калциум, магнезиум, бакар и манган, а една шолја содржи само 9 калории.
4. Алги
Постојат многу видови алги кои се користат во исхраната, како што е нори, кој се користи за суши. Алгите содржат минерали како калциум, железо, магнезиум и манган, а се одличен извор на јод, неопходен за тироидните хормони. Некои истражувања покажуваат дека полисахаридите во алгите имаат антиоксидантни својства и помагаат во заштита од оксидативен стрес.
5. Лук
Лукот е богат со хранливи материи и биоактивни соединенија со докажани здравствени придобивки. Содржи витамин Ц, Б1, Б6, калциум, калиум, бакар, манган, селен и алицин – сулфурно соединение. Некои истражувања сугерираат дека алицинот го намалува ризикот од срцеви заболувања со регулирање на крвниот притисок и холестеролот.
6. Морска храна
Школки, остриги, шиди и други морски плодови се богати со витамин Б12 и цинк. Шидите се добар извор на витамин Б12, витамин Ц, калиум, селен и железо. Важно е да набавувате морска храна од безбедни и одржливи извори.
7. Компири
Компирите содржат калиум, магнезиум, железо, бакар и манган, како и витамин Ц и Б-комплекс. Ако се јадат со кората, обезбедуваат добар извор на влакна. Компирите се заситувачки и содржат отпорен скроб, што помага во регулирањето на телесната тежина.
8. Црн дроб
Животинскиот црн дроб е еден од најхранливите извори на витамин Б12, витамини Б5, Б6, ниацин, фолна киселина, Б2, витамин А, бакар, железо, фосфор, цинк и селен. Јадењето црн дроб еднаш неделно е одличен начин да се внесат овие хранливи материи.
9. Бобинки
Бобинките, особено боровинките, се богати со антиоксиданси како антоцијани, кои можат да ја подобрат когнитивната функција и расположението, како и да ја подобрат циркулацијата.
10. Јајца
Целите јајца се извонредно хранливи, содржат висококвалитетни протеини, здрави масти и витамини. Жолчките се богати со холин, лутеин и зеаксантин, кои го штитат видот. Јајцата се евтини, вкусни и лесни за подготовка.
11. Горчлива диња
Овој зеленчук, познат и како Momordica charantia, има антиоксидантни својства. Истражувањата покажуваат дека може да помогне во регулирањето на шеќерот во крвта, да ја подобри меморијата и да има антиканцерогени својства.
12. Какао и темно чоколадо
Какаото содржи железо, магнезиум, бакар, манган и антиоксиданси. Темното чоколадо со висока содржина на какао (70-85%) може да го намали ризикот од висок крвен притисок и срцеви заболувања, но треба да се консумира во умерени количини.
Овие намирници се исклучително хранливи и нивното вклучување во секојдневната исхрана може значително да го подобри целокупното здравје.