Кремаста супа од морков: Совршено јадење за зимските денови

Точка

12/02/2025

16:16

7.406

Големина на фонт

а а а

Со својот мек и богат вкус, ова е храна која идеално се вклопува во студените денови, но и во моментите кога имате потреба од нешто топло и лесно, а сепак хранливо.

Во прилог одличен рецепт за вкусна супа од морков, која ќе го освои вашето срце и ќе ви внесе топлина во домот.


Состојки:

• 3 големи моркови – свежи и сочни моркови кои ќе ја дадат кремастата текстура на супата и нејзиниот неодолив сладок вкус.

• 1 голема главица кромид – ќе ја додаде основната арома и ќе ја зајакне основата на супата.

• 1 компир – ќе даде дополнителна кремаста текстура.

• 1 лажица растително масло – за пржење на кромидот и лукот, што ќе им помогне да ги ослободат своите вкусови.

• 2 (или повеќе) чешниња лук – лукот ќе го збогати вкусот на супата и ќе и даде малку зачинетост.

• Вода по потреба (приближно 750 мл) – доволно за да се добие совршена конзистенција на супата.

• Коцка за супа по избор – по избор, за да ја зајакнете аромата на супата.

• Блендер или рачен миксер – за да ја направите супата нежно кремаста и деликатна, треба да ја измиксирате до совршенство.


За крутони:

• Тост или било кој леб што го имате дома – може да се искористи стар леб, и тоа ќе додаде текстура и вкус на супата.

• 1 лажица путер – ќе го направи лебот крцкав и златно-кафен, совршен прилог за супата.

• Малку неутрална павлака и магдонос за гарнир – павлаката ќе ја направи супата побогата, додека магдоносот ќе даде свежина и декоративен ефект.

Подготовка:

1. Подготовка на состојките: Излупете ги морковите, компирот и кромидот. Морковите и компирот исечете ги на кругови или ситни парчиња, додека кромидот исечете го на ситно.

2. Пржење на кромидот: Во голема тава или тенџере, загрејте ја лажицата растително масло на средна температура. Додадете го кромидот и пржете го додека не стане златно-кафен. Тоа ќе ги ослободи природните ароми на кромидот и ќе ги зголеми вкусот на супата.

3. Додавање на моркови и компир: Кога кромидот е подготвен, додадете ги исечените моркови и компирот во тенџерето и пржете ги уште неколку минути, мешајќи ги повремено.

4. Додавање на лук: Издробете го лукот и додадете го во тенџерето. Пржете го заедно со другите состојки уште 1-2 минути додека не ослободи својата арома.


5. Додавaње на вода и коцка за супа: Додадете вода по потреба (приближно 750 мл) и ставете ја коцката за супа ако одлучите да ја користите. Оставете да се вари на средна температура околу 20-25 минути или додека морковите и компирот не омекнат.

6. Миксирање: Кога состојките се сварени, користете блендер или рачен миксер за да ја измелете супата додека не добиете кремаста текстура. Може да додадете повеќе вода ако сакате супата да биде поретка.

7. Припрема на крутони: Покај лебот на ситни коцки, и во мала тава, растопете путер. Додајте ги коцките леб во тава и пржете ги на средна температура додека не добијат златно-кафен бои и не станат крцкави.

8. Завршни детали: Сервирајте ја супата во чинии, додавајќи по малку неутрална павлака и посипете ја со сецкан магдонос за свежина. Понудете со топли крутони на страна.

Ова е вистински рај за вашите сетила! Супата од морков е не само вкусна, туку и многу здрава. Моќниот вкус на морковите и кремастата текстура ќе ја направат оваа супа една од вашите омилени за секој ден.



Спонзорирани линкови

Маркетинг

назад до tocka.com.mk