Ако сакате да подготвите нешто брзо, вкусно и воздушесто, ова е идеалниот рецепт за вас! Американските палачинки со чоколадни парчиња и шеќер во прав се совршени за било кое време од денот – било да е тоа за брз појадок, вкусна вечера или сладок десерт за вечерта.
Со оваа едноставна и брза подготовка ќе уживате во воздушести палачинки кои ќе ве освојат со својот вкус и мекост.
• 1 јајце – ќе и даде структура на смесата и ќе помогне во создавањето на мекоста.
• 3 лажици шеќер (45 г) – ќе ги заслади палачинките и ќе создаде нежна карамелизација на врвот.
• 1 кесичка (8 г) ванилин шеќер – за дополнителен мирис и вкус на ванила кој совршено се вклопува во палачинките.
• 3 лажици масло (45 мл) – масло ќе ги направи палачинките помеки и побогати во вкус.
• 125 г (½ чаша) јогурт – ќе додаде кремаста текстура и ќе ги направи палачинките уште поубави.
• 60 мл (¼ чаша) млеко – за да се постигне совршена текстура на смесата.
• 190 г (1 ½ чаши) брашно – основна состојка која ќе ја направи смесата густа и подготвена за пржење.
• 10 г (2 лажички) прашок за пециво – за да ги направи палачинките воздушести и да им даде воздушест изглед.
• Чоколадни копчиња (по вкус) – за оние кои обожаваат чоколадни изненадувања во секој залак. Чоколадата ќе се стопи во текот на пржењето, давајќи им на палачинките вкусен чоколаден додаток.
• Шеќер во прав – за да ги посипете палачинките по завршувањето на пржењето и да им дадете финален сладок и сјаен изглед.
1. Во средна чинија, започнете со мешање на јајцето, шеќерот и ванилиниот шеќер. Изматете ги добро со вилушка или миксер додека не се соедини сѐ во хомогена смеса.
2. Додајте масло, јогурт и млеко во смесата и продолжете со мешањето додека не добиете мазна смеса без грутчиња. Оваа комбинација на течни состојки ќе ја направи смесата не само кремаста, туку и здрава и богата со вкус.
3. Во посебна чинија, просејте брашно и прашок за пециво за да се осигурите дека нема грутчиња и за да се постигне што посита текстура.
4. Постепено додавајте ги сувите состојки во влажната смеса, мешајќи со лажица или миксер додека не добиете глатка, густа смеса. Ако сакате да додадете чоколадни копчиња, ова е моментот – едноставно измешајте ги во смесата.
5. Загрејте тава на средно висока температура и додајте малку масло или путер за да спречите лепење. Откако ќе се загрее, ставете малку од смесата во тавата, формирајќи мали кругови (големината зависи од вашите преференции за дебелина). Пржете ги палачинките 2-3 минути од едната страна или додека не се појават мали меурчиња на површината, па внимателно свртете ги на другата страна и пржете уште 2-3 минути додека не станат златно-кафени.
6. Кога ќе ги извадите палачинките од тавата, посипете ги со шеќер во прав за да добијат финален сладок изглед и вкус. Можете да ги сервираате со дополнителен топинг како чоколаден сируп, свежо овошје или малку мед.