Дијабетесот не значи дека треба да се откажете од вкусните јадења.
Со внимателен избор на состојки, дури и класичните рецепти може да се адаптираат за поздрава исхрана.
Рижото со печурки (за четири лица)
• 120 гр ориз од цело зрно
• 60 гр излупен кромид
• 300 мл пилешка супа
• 30 гр путер
• 40 гр рендан пармезан
• 200 гр бели печурки
• 200 гр кафени печурки
• Мелен пипер
• Лажица сецкан магдонос
• 10 мл масло
• Сол
1. Истурете ја пилешката супа во тенџере, загрејте ја додека не зоврие, а потоа додадете го оризот од цело зрно. Гответе, покриено, на средна топлина додека не омекне, додавајќи вода доколку е потребно.
2. Во тава на малку масло пропржете го сечканиот кромид, додадете половина од путерот и кратко пропржете со мешање.
3. Додадете ги исечканите бели и кафени печурки и пржете додека течноста не испари.
4. Додадете го сварениот ориз, кратко промешајте, па зачинете со сол и бибер.
5. Додадете го преостанатиот путер и пармезанот, измешајте и посипете со магдонос.
Рижото, кое е погодено за лица со дијабетес, послужете го без леб, заедно со порција свежа салата. Уживајте!