Љубителите на пити и бурек ќе уживаат во овој вкусен рецепт, кој е многу брз и лесен за подготовка.
Специфичниот вкус на бурекот доаѓа од кромидот, кој, покрај тоа што ја омекнува сладоста на компирот, совршено го неутрализира вкусот на меленото месо, создавајќи комбинација која ќе задоволи многумина.
• 600 гр мелено мешано месо
• 1 јајце
• 600 гр готови кори
• 2 средни главици кромид
• Масло
1. Кромидот ситно исечкајте го.
2. Во тава загрејте малку масло и пропржете го кромидот заедно со меленото месо додека не омекне и малку ја промени бојата. За време на пржењето, додадете сол и бибер по вкус.
3. Кога смесата е готова, изматете едно јајце и додајте го во смесата.
4. За преливот измешајте 3 лажици масло и половина чаша минерална или обична вода.
1. Земете две кори и не ги премачкувајте со масло. Само горната кора прелијте ја со подготвеното масло и прелив.
2. На површината на двата поставени кора ставете малку од филот, па внимателно префрлете ги другите две кори. Повторете овој процес 7 пати (14 кори за цела тава).
3. Премачкајте го бурекот со преостанатиот прелив.
4. Ставете го бурекот во загреана рерна, покријте го со алуминиумска фолија и печете 40 минути на 170 степени.
5. После 40 минути, извадете ја фолијата и печете уште 5 минути додека не добие златно-кафеава боја.
6. Кога е готово, извадете го од рерната и покријте го со крпа за да остане меко.
Овој бурек e идеален за сите љубители на традиционалните пити.
Уживајте!