Питата со јаболка е највкусна во зимските месеци.
За тестото:
• 3 јајца
• 200 г шеќер
• 1 ванилин шеќер
• 100 мл млеко
• 200 г брашно
• 1 прашок за пециво
• Околу 800 г јаболка
• Шеќер (по вкус)
• Цимет (по желба)
1. Изматете ги јајцата со шеќерот, па додајте ги млекото, брашното и прашокот за пециво.
2. Изрендајте ги јаболката и измешајте ги со шеќер и цимет.
3. Обложете голем плех со хартија за печење, па распоредете слој јаболка, а врз него истурете го тестото.
4. Печете во загреана рерна додека кората не порумени.
5. Откако ќе се испече, завиткајте го колачот и наросете го со шеќер во прав.
Уживајте во брзиот и вкусен домашен десерт!