Македонска „парена“ чоколадна торта со ореви: Се топи колку е сочна, а готова е за 30 минути

Кармин

29/01/2025

16:18

1.493

Големина на фонт

а а а

„Парената“ торта е познат десерт на старите македонски домаќинки чиј рецепт со задоволство го преземаат и младите дами.

Се прави многу брзо, веќе за половина час се наоѓа на вашата трпеза. Она што е сигурно, никој не застанува на едно парче.


Состојки:

• 1 лажица какао;

• 10 јајца;


• 100 гр суво грозје;

• 10 лажици шеќер;

• 100 гр сечкани ореви;

• 7 лажици брашно;

• 16 лажици мелени ореви;

• 3 лажици гриз.

• За преливот потребно е:

• 400 мл вода;

• 800 гр шеќер.


Декорација:

• 2 лажици масло;

• 150 гр чоколадо.

Начин на подготовка:

Белките се матат со постепено додавање на шеќер, а потоа се додаваат жолчките една по една во смесата, додека се продолжува непрекинато матење.

Потоа додадете брашно, гриз, какао, мелени и сечкани ореви, суво грозје.

Следно, измешајте сè со лесни движења и истурете во плех или калап, претходно покриен со хартија за печење. Се пече во загреана рерна на 180°C околу 30 минути.


Додека се пече тортата, направете го сирупот за преливот од шеќер и вода – во тавче измешајте ги овие две состојки и ставете го на шпорет, почекајте да зоврие, па варете уште 5-6 минути. Оладениот колач прелијте го веднаш.

На крај, украсете го ова слатко задоволство со растопено чоколадо.



Спонзорирани линкови

Маркетинг

назад до tocka.com.mk