Празничен зимски десерт: Како да подготвите највкусен колач со лешници и чоколада за Свети Јован

Точка

13/01/2025

18:00

3.363

Големина на фонт

а а а

Овој рецепт за колач со лешници и чоколада важи за еден од најстарите и најпознатите за слава. Совршено комбинира богат вкус и лесна подготовка, што го прави идеален избор за празничната трпеза на Свети Јован.

Состојки:

За една кора (потребни се три кори):

• 3 јајца

• 4 лажици шеќер

• 2 лажици брашно

• 1 лажица ладна вода

• 1 лажица масло

• 4 лажици печени и бланширани лешници

• Половина кесичка прашок за пециво


За филот:

• 6 јајца

• 5 лажици шеќер

• 200 грама чоколадо за готвење

• 250 грама путер или маргарин

• 100 грама шеќер во прав

За преливот:

• 200 мл вода

• 9 лажици шеќер

Подготовка:

1. Подготовка на корите:

Разматете ги јајцата со шеќерот додека не добиете пенеста смеса. Додадете една лажица ладна вода и масло, па продолжете со матењето. Просејте го брашното и прашокот за пециво, па полека додадете ги во смесата. На крај, вмешајте ги ситно исечканите печени и бланширани лешници. Печете ја кората во загреана рерна на 180°C додека не добие златна боја. Повторете го процесот за уште две кори.


2. Подготовка на филот:

Во сад, изматете ги јајцата со шеќерот и загревајте ги на пареа додека шеќерот не се растопи. Додадете го искршеното чоколадо и мешајте додека целосно не се стопи и соедини. Отстранете го од огнот и оставете да се излади малку. Во друг сад, изматете го путерот со шеќерот во прав додека не добиете кремаста структура. Потоа, полека вмешајте го оладениот чоколаден крем во путерот додека не добиете хомоген фил.

3. Подготовка на преливот:

Во тенџере, ставете ја водата и шеќерот, загревајте додека шеќерот целосно не се растопи, па тргнете го од огнот и оставете го да се излади.


4. Составување на колачот:

Секоја кора добро натопете ја со преливот. Рамномерно нанесете од филот врз секоја кора, а потоа ставете ја следната кора. Повторете додека сите кори не бидат наполнети. Завршете со слој фил одозгора.

Колачот оставете го неколку часа во фрижидер за да се стегне. По желба, украсете го со мелени лешници или рендано чоколадо за дополнителен декоративен ефект.

Уживајте во овој совршен слава десерт со вашите најблиски!



Спонзорирани линкови

Маркетинг

назад до tocka.com.mk