Ги чисти цревата, го подобрува варењето и го зголемува имунитетот: Направете си домашен пробиотик од само неколку состојки

Кармин

15/12/2025

13:00

534

Големина на фонт

а а а

Познато е дека без здрави црева нема ни добар имунитет, затоа најдобро е да го направите овој домашен пробиотик уште денес.

Домашниот пробиотски јогурт може да биде едноставно, но исклучително моќно решение.


За разлика од индустриските јогурти, домашниот пробиотски јогурт поминува низ подолга ферментација и не содржи адитиви, стабилизатори ниту скриени шеќери. Што се однесува до нутритивните вредности, тие се приближно исти, но кога сами ќе си направите јогурт вие ја имате контролата над сите намирници кои ги употребувате. Може да го приспособите на своите потреби.

Може да направите две варијанти, со животинско или растително млеко, во состав со своите навики и потреби.

Тој е вкусен и густ и малку потсетува на грчкиот јогурт по структурата.

Состојки:

- 2 литри млеко;
- 1 чаша кисело млеко;
- 1 чаша купен јогурт;
- пробиотик во прав.


Подготовка:

Загрејте го млекото дури не стане топло, но не треба да зоврие. Тргнете го од оган, па додадете го јогуртот или киселото млеко и пробиотикот во прав.

Потоа покријте го со крпа и оставете го во текот на ноќта да отстои. Наутро помешајте го, па оставете го уште неколку часа да отстои за да згусне. Потоа ставете го во фрижидер и може да го консумирате.



Спонзорирани линкови

Маркетинг

назад до tocka.com.mk