Оваа евтина, но моќна житарица го чува срцето, штити од дијабетес и го подобрува варењето: Еве за што сè е добра

Точка

06/11/2025

09:15

669

Големина на фонт

а а а

Јачменот е една од најстарите житарици на светот. Има пријатен, благо оревест вкус и цврста структура. Освен што се користи во многу јадења, јачменот е и исклучително здрав избор.

Помага при варење, ја регулира телесната тежина, го намалува холестеролот и го штити здравјето на срцето. Поради изобилството од витамини, минерали и растителни влакна, се смета за особено вредна намирница, пишува „Healthline“.

Богата нутритивна вредност

Најмногу корист има ако се консумира во форма на цело зрно – лупен јачмен, снегулки или брашно од цело зрно. Преработениот, таканаречен бисерен јачмен, содржи помалку влакна и хранливи материи.


Јачменот е одличен извор на растителни влакна, манган, селен, бакар, витамин B1, хром, фосфор, магнезиум и ниацин. Исто така содржи и лигнани – растителни соединенија со антиоксидативно дејство кои можат да помогнат во заштитата од рак и срцеви заболувања.

За подобра апсорпција на хранливите материи, се препорачува јачменот да се потопи во вода или да се остави да прорти пред употреба.

Помага при слабеење и го намалува чувството на глад

Јачменот има способност да го регулира апетитот благодарение на високата содржина на растителни влакна, особено на растворливото влакно познато како бета-глукан. Кога ќе дојде во контакт со течноста во дигестивниот систем, формира супстанција слична на гел која го забавува варењето и го продолжува чувството на ситост.

На тој начин со текот на времето се намалува внесот на храна, што може да придонесе за губење на телесна тежина.

Поддржува здраво варење

Влакната во јачменот делуваат двојно: нерастворливите влакна го олеснуваат преминот на храната низ цревата, со што се намалува ризикот од запек.


Растворливите влакна ги хранат корисните цревни бактерии кои произведуваат кратколанчани масни киселини – тие ги хранат клетките на цревата, ја намалуваат воспаленоста и можат да помогнат кај лица со синдром на иритабилно црево или улцеративен колитис.

Помага во превенција на жолчни камења

Благодарение на нерастворливите влакна, јачменот може да помогне во намалување на ризикот од појава на жолчни камења. Долгорочни студии покажуваат дека жените кои внесуваат повеќе влакна имаат помал ризик од операција на жолчното кесе.

Го намалува холестеролот и го штити срцето

Бета-глуканите во јачменот се врзуваат со жолчните киселини кои потоа се исфрлаат од телото. За да создаде нови, црниот дроб користи холестерол од крвта, со што се намалува нивото на „лошиот“ (LDL) холестерол. Истовремено може да се зголеми нивото на „добриот“ (HDL) холестерол и да се намалат триглицеридите. Редовната консумација на јачмен може да го намали и крвниот притисок, што дополнително придонесува за здравјето на срцето.

Го намалува ризикот од дијабетес тип 2

Јачменот може да помогне во стабилизирање на нивото на шеќер во крвта и подобрување на лачењето на инсулин. Растворливите влакна ја забавуваат апсорпцијата на шеќерот, додека магнезиумот помага во производството на инсулин.

Истражувањата покажуваат дека појадок кој содржи јачмен предизвикува помал пораст на шеќерот и инсулинот во крвта отколку оброци со други житарици.

Може да помогне во заштита од рак на дебелото црево

Исхраната богата со цели зрна е поврзана со помал ризик од рак на дебелото црево. Влакната од јачмен го скратуваат времето на премин на храната низ цревата и на тој начин ја намалуваат изложеноста на штетни материи. Антиоксидансите и фенолните киселини дополнително придонесуваат за заштита, иако се потребни понатамошни истражувања.

Природен сојузник на младешката кожа

Освен што го поддржува здравјето на цревата, срцето и регулацијата на шеќерот во крвта, јачменот е и одличен сојузник на здравата кожа. Поради богатството од цинк, селен, витамини од групата B и антиоксиданси, јачменот му помага на телото во природното создавање на колаген.


Колагенот е клучен за еластичноста и цврстината на кожата, но со текот на времето неговото ниво се намалува. Вклучувањето на јачменот во исхраната може да му помогне на организмот да го задржи младешкиот изглед и здравјето на кожата – затоа јачменот сè почесто се нарекува природен извор на колаген.

Едноставен и разновиден за подготовка

Јачменот е ценовно достапен и многу едноставен за употреба. Може да се користи како замена за рафинирани житарици, да се додаде во супи, салати, варени јадења или да се подготви како каша за појадок.

Неговата разновидност овозможува подготовка на солени и слатки јадења, што ја прави исхраната поразновидна и поздравa.