Овие намирници не треба да се јадат за појадок

Точка

05/11/2025

15:13

829

Големина на фонт

а а а

Појадокот често се нарекува најважниот оброк во денот, но изборот на храна со која го започнуваме утрото може значително да влијае на нивото на шеќер во крвта и на енергетското ниво во текот на денот.

Некои популарни појадоци, иако изгледаат привлечно и практично, всушност можат да предизвикаат нагли скокови на гликозата, што долгорочно може да има негативно влијание врз здравјето.

Зошто брзите житарки и белите печива не се добар избор

Иако многумина сметаат дека брзо подготвените житарки се здрави, најголем дел од нив содржат висок процент шеќер и рафинирани јаглехидрати.

Таквите производи предизвикуваат брз пораст на шеќерот во крвта и даваат краткотрајно чувство на енергија, но по кратко време доаѓа замор и чувство на глад.


Слично е и со лебот и печива направени од рафинирано бело брашно. Тие имаат висок гликемиски индекс – телото ги вари брзо, што доведува до нагло зголемување на нивото на шеќер и инсулин во крвта. Освен тоа, овие појадоци ретко содржат влакна и протеини, па не обезбедуваат долготрајна ситост.


Внимавајте и со овошјето

Овошјето само по себе е здрав избор, но соковите без влакна и оние со додаден шеќер можат исто така да предизвикаат нагли промени во гликозата. Дури и смути со премногу слатко овошје може да има сличен ефект – наместо стабилна енергија, ќе предизвика енергетски пад по кратко време.


Што да изберете наместо тоа

Наместо овие опции, нутриционистите препорачуваат појадок богат со протеини, здрави масти и влакна – на пример:

• јајца,

• јогурт со јаткасти плодови,

• овесна каша со свежо овошје,

• интегрален леб со авокадо.

Таквите оброци помагаат да се одржи стабилно ниво на шеќер во крвта и обезбедуваат постојана енергија во текот на целото утро – без нагли падови и желба за грицки.