Редовното пиење на овој пијалак може да го подобри варењето, да го зајакне имунитетот и да ја поддржи функцијата на црниот дроб. Покрај тоа, сè повеќе луѓе зборуваат за неговиот потенцијал во превенцијата на одредени видови на рак.
Благодарение на силните антиоксидантни својства, „златното млеко“ делува благотворно на организмот, а топлината на напитокот во комбинација со соодветните зачини и масти максимално ја активира моќта на куркумата, пишува „Healthline“.
Куркумата содржи околу 3% куркумин – активна состојка која ѝ ја дава својата карактеристична портокалова боја и изобилува со здравствени придобивки. Познато е дека куркуминот го подобрува варењето на мастите и шеќерот, помага во регулирањето на воспалението во телото и може да придонесе за губење на тежината.
За подготовка на овој напиток ќе ви бидат потребни неколку основни состојки: куркума, малку бибер и извор на маснотии, како млеко (кравјо или растително), кокосово масло итн. Оваа основа може дополнително да се збогати со зачини и адитиви по ваш избор.
2 dl млеко (органско, бадемово, кокосово, овес …);
1 лажичка куркума во прав;
1/2 лажичка цимет;
Прстофат црн пипер;
Парче излупен корен од ѓумбир или 1/4 лажичка ѓумбир во прав;
Прстофат кајен пипер (по избор);
1 лажичка мед или јаворов сируп.
Измешајте ги сите состојки додека не добиете изедначена смеса. Смесата се истура во тенџере и се загрева 3-5 минути на средна температура, внимавајќи да не зоврие. Послужете додека пијалакот е сè уште топол и уживајте во неговите благодати!