Љубовта дефинитивно влегува преку уста, а доколку подготвите тестенини „ожени ме“ со шкампи, можеби ќе добиете предлог за брак.
340 гр каламари или ригатони тестенини
45 гр исчистени шкампи
40 грама сечкани сушени домати
Две големи лажици масло
Една и пол лажица доматно пире
Пет големи главици лук
Една и пол лажица брашно
240 милилитри бело вино
200 грама кисела павлака
65 грама чадена пиперка
Лажичка и пол сушен италијански зачин
120 грама пилешки бујон
150 грама рендан пармезан и свеж босилек
Сварете ги тестенините во солена вода, исцедете ги и оставете ги на страна. Загрејте две лажици масло во голема тава на средна топлина. Додадете ги шкампите и пржете додека не да добијат боја од двете страни. Префрлете ги во сад и оставете ги на страна.
Во тавата ставете го сушениот домат, доматното пире и лукот. Мешајте постојано, додадете го брашното и продолжете со мешањето. Потоа истурете го виното и варете уште околу две минути.
Додадете ги пилешкиот бујон, павлаката, пармезанот, италијански зачини и пиперката. Продолжете со варење на средна температура, повремено мешајќи додека смесата се згусне.
Намалете ја температурата и додадете ги тестенините и шкампите а во тавата. Варете и мешајте додека сè се соедини, околу три минути. Отстранете го јадењето од огнот и додадете босилек. Пријатно!