Овие осум намирници буквално го уништуваат здравјето на мозокот

Точка

21/01/2025

14:07

2.257

Големина на фонт

а а а

Здравата исхрана е клучна за оптимално здравје на мозокот, но не сите намирници се сојузници за неговото работење.

Додека темното чоколадо, авокадото и масната риба можат да ја подобрат функцијата на мозокот, одредени видови храна имаат спротивен ефект.

Некои намирници предизвикуваат воспаление, ја намалуваат меморијата и негативно влијаат на расположението. Подолу ви откриваме која храна треба да ја избегнувате за да го заштитите вашиот ментален капацитет и долгорочното здравје на мозокот.

1. Пржена храна

Помфрит, прстени од кромид и пржено пилешко не се само лоши за вашата половина – тие исто така можат негативно да влијаат на вашиот мозок. Студијата објавена во 2016 година во Журналот за нутриционална наука покажа дека луѓето чија исхрана е богата со пржена храна имаат полоши резултати на тестовите за когнитивната функција.

Зошто е штетно?

Пржената храна предизвикува воспаление и може да ја намали големината на мозочното ткиво. Заменете ја со поздрави опции, како што се храна богата со омега-3 масни киселини, маслиново масло и интегрални житарки, за кои е докажано дека го намалуваат воспалението во мозокот.


2. Пијалаци засладени со шеќер

Безалкохолните пијалаци, овошните сокови и енергетските пијалаци содржат големи количини шеќер, што е главниот виновник за невролошките оштетувања. Студијата објавена во 2017 година во списанието „Alzheimer’s & Dementia“ покажа дека луѓето кои често пијат слатки пијалаци имаат помал целокупен волумен на мозокот и помал хипокампус, клучен за меморијата и учењето.

Како да ги замените?

Наместо овошни сокови и слатки пијалаци, одлучете се за вода со вкус со парчиња лимон, портокал или нане.

3. Рафинирани јаглехидрати

Белиот леб, тестенините и оризот брзо го зголемуваат нивото на шеќер во крвта, но имаат негативно влијание врз менталното здравје на долг рок. Студијата од медицинското списание „The American Journal of Clinical Nutrition“ покажа дека исхраната богата со рафинирани јаглехидрати може да го зголеми ризикот од депресија, особено кај жените во перименопауза.

Алтернатива:

Заменете ги рафинираните јаглехидрати со кафеав ориз, киноа, јачмен и леб од цели зрна. Овие намирници помагаат во регулирање на воспалението и го поддржуваат здравјето на мозокот.


4. Туна и риба со висока содржина на жива

Иако рибата е позната по своите корисни ефекти врз мозокот, туната, сабјарката и ајкулата содржат високо ниво на жива, што може да предизвика пад на когнитивните функции. Истражувањата покажаа дека луѓето со зголемено ниво на жива во крвта имаат намален капацитет на мозокот за дури 5%.

Побезбеден избор:

Изберете риба богата со омега-3 масни киселини, како див лосос или езерска пастрмка и ограничете го внесот на риба со високо ниво на жива на еднаш месечно.

5. Премногу алкохол

Додека повремена чаша црвено вино може да биде здрава, прекумерното консумирање алкохол има штетно влијание врз функцијата на мозокот. Истражувањата покажаа дека дури и умереното консумирање алкохол може да ја намали големината на хипокампусот и да предизвика проблеми со меморијата.


6. Вештачки засладени пијалаци

Диететските верзии на пијалаци можеби изгледаат како поздрава опција, но истражувањата покажуваат дека вештачки засладените пијалаци го зголемуваат ризикот од мозочен удар и деменција. Студијата објавена во списанието "Stroke" во 2017 година покажа дека луѓето кои секојдневно пијат диетални газирани пијалаци се три пати поподложни на овие проблеми.

Алтернатива:

Прескокнете ги вештачките засладувачи и одлучете се за вода исполнета со природно овошје или билки како нане.

7. Преработено месо

Колбасите, саламата и другите преработени месни производи носат зголемен ризик од деменција. Студијата објавена во списанието "Неврологија" во 2020 година покажа дека учесниците кои често јаделе преработено месо имале поголем ризик од когнитивно опаѓање во споредба со оние кои избирале свежи протеини.

Подобар избор:

Заменете го преработеното месо со свежо пилешко, мисирка или риба богата со омега-3 масни киселини.

8. Брза храна

Брзата храна не само што му штети на срцето, туку има негативно влијание и на вашиот мозок. Високото ниво на заситени масти и натриум ја попречува циркулацијата на крвта во мозокот, предизвикувајќи ментална магла, слаба концентрација и лоша организација.

Како да се намали внесот?

Ако не можете целосно да ја исклучите брзата храна, одберете поздрави опции како салати или месо на скара наместо пржена храна.


Храната како гориво за мозокот

Исхраната игра клучна улога во здравјето на вашиот мозок. Со избегнување на храна која предизвикува воспаление и когнитивно оштетување, можете значително да ја подобрите меморијата, расположението и долгорочното ментално здравје.

Изберете храна богата со хранливи материи, влакна и здрави масти за да му го дадете на вашиот мозок најдоброто можно гориво.