Ако сте љубител на чоколадни десерти и ви се чини дека нема доволно време или состојки за да направите некое вкусно задоволство, оваа чоколадна торта е вистинскиот избор за вас!
Со само две едноставни состојки и кратко време за подготовка, можете да подготвите совршено мек и вкусен колач кој ќе ги изненади сите. Веднаш по првиот залак, ќе се уверите колку оваа торта е едноставна, но неверојатно вкусна.
Состојки:
• 250 гр „Нутела“ или сличен намаз од лешник
• 5 јајца
1. Загрејте ја рерната на 180 степени и подмачкајте ја тавата за печење.
2. Во голем сад, со помош на миксер, изматете ги јајцата додека не се зголемат трипати во волумен. Овој чекор е клучен, бидејќи волуменот на јајцата ќе обезбеди светлост и влажност на тортата.
3. Омекнете ја „Нутелата“ во микробранова печка на 20 секунди или на најтивок оган, така што ќе стане лесна за работа.
4. Во растопената „Нутела“, полека додадете ги изматените јајца, мешајќи ги внимателно додека не се соединат. Внимавајте да не ги премешате состојките премногу грубо, за да не ја изгубите воздушноста на смесата.
5. Истурете ја смесата во претходно подмачканата тава за печење и ставете ја во рерна. Печете ја околу 25 минути или додека не се стегне. Проверете ја со чепкалка – ако излегува сува, значи тортата е готова.
6. Откако тортата ќе се испече, оставете ја да се излади на собна температура. Темелното излагање е важно за да ја задржи својата влажност и текстура.
Оваа чоколадна торта е совршена за сите кои сакаат да уживаат во некој сладок десерт без да поминат многу време во кујната. Лесната подготовка и богатството на вкус ја прават идеална за секоја пригода, било да е тоа посебен ден или само момент на задоволство. Со овие две едноставни состојки, можете да уживате во неодоливо вкусна чоколадна торта која ќе стане омилена во вашиот дом!