Докторка онколог: „Ова е витаминот кој сите треба да го внесуваме во поголеми количини“

Точка

06/01/2025

20:19

4.172

Големина на фонт

а а а

Здравата исхрана и урамнотежениот внес на хранливи материи се клучни за да останете здрави, да одржувате здрава тежина и да го намалите ризикот од болести, вклучително и рак.

Според гинеколошкиот онколог, др. Норма Штајнер, не постои една магична хранлива материја која може да го спречи ракот, но клучот е разновидна исхрана.

„Потребен ви е баланс“, нагласувајќи ја важноста од комбинирање на различни хранливи материи за здравјето и намалување на ризикот од рак.


Пред да се фокусирате на одредени витамини, важно е да размислите за одржување на здрава тежина.

„Одржувањето здрав индекс на телесна маса преку исхрана и вежбање може да го намали ризикот од развој на рак“, вели гинекологот др. Мичел Кларк.

Поврзаноста помеѓу дебелината и поголем ризик од рак на ендометриумот и јајниците е јасно утврдена, а дебелината исто така го зголемува ризикот од смртност поврзана со овие болести.

Важно е да се намали внесот на нездрава храна

д-р. Штајнер препорачува медитеранска исхрана богата со антиоксиданси и антиинфламаторни хранливи материи, истакнувајќи дека методот на шарена чинија дефинитивно помага.

Витаминот Д исто така игра важна улога во поддршката на имунолошкиот систем, а некои истражувања ги поврзуваат повисоките нивоа на витамин Д со помал ризик од одредени видови на рак. Сепак, пред да земете додатоци на витамин Д, препорачливо е да се консултирате со лекар.


Покрај тоа, некои хранливи материи можат да обезбедат значителна заштита. Ендокринологот др. Алекс Роблс препорачува фолати за поправка на оштетувањето на ДНК и селен, цинк и витамин Ц за нивните антиоксидантни ефекти. Храната богата со овие хранливи материи вклучува бразилски ореви, сардини, остриги и агруми како што се портокалите и лимоните.

Заедно со консумирањето здрава храна, подеднакво е важно да се намали внесувањето на нездрава храна.

„Ги советувам пациентите да го ограничат или избегнуваат прекумерното консумирање преработено и црвено месо“, вели др. Роблес. Покрај тоа, редовното вежбање помага да се подобри целокупното здравје и да се намалат ризиците поврзани со ракот, пишува „Индекс“.