Магијата на малините и розите: Идеална торта за новогодишната ноќ

Точка

25/12/2024

13:00

1.276

Големина на фонт

а а а

Сезоната на празници е идеално време за подготовка на вкусни и елегантни десерти.

Оваа торта, со нејзината прекрасна комбинација на малини и рози, изгледа како нешто од бајка и е совршена за новогодишната ноќ. Со украсни пуслици одозгора и освежувачки вкус, таа ќе ги одушеви вашите гости.

Состојки:

За бисквитот:

• 370 гр брашно

• 2 лажички прашок за пециво

• 1/2 лажичка сол

• 225 гр путер (собна температура)

• 400 гр шеќер

• 4 големи јајца

• 2 лажички екстракт од ванила

• 240 мл млеко

• 1 лажичка розова вода


За филот од малини:

• 500 гр свежи или замрзнати малини

• 150 гр шеќер

• 2 супени лажици сок од лимон

• 2 лажици пченкарен скроб (растворен во малку вода)

За кремот:

• 500 мл слатка павлака

• 50 гр шеќер во прав

• 1 лажичка розова вода

За декорација (по избор):

• Големи пудинзи од белки

• Свежи малини

• Ливчиња од роза (за јадење)

Подготовка:

Подготовка на бисквити:

1. Загрејте ја рерната на 175°C. Подгответе два кружни калапи (23 см дијаметар), обложете ги со хартија за печење и намачкајте ги со путер.

2. Просејте ги брашното, прашокот за пециво и солта.


3. Изматете го путерот и шеќерот додека не станат пенести (околу 3-4 минути). Додадете јајца едно по едно, внимателно матејќи после секое.

4. Додадете екстракт од ванила и розова вода.

5. Наизменично додадете ја смесата од брашно и млеко, почнувајќи и завршувајќи со брашното. Нежно соединете.

6. За мермерен ефект, префрлете дел од смесата во друг сад, додадете дополнителна лажичка розова вода и промешајте.

7. Истурете ја основната смеса во калапот и додадете го розовиот дел. Со чепкалка создадете мермерен ефект.

8. Печете 30-35 минути, додека чепкалка вметната во центарот не излезе чиста. Изладете ги бисквитите на решетка.

Подготовка на фил од малини:

1. Во тенџере измешајте малини, шеќер и сок од лимон. Гответе на средна топлина додека малините не го испуштат својот сок (околу 5 минути).

2. Додадете растворен пченкарен скроб и гответе уште 2-3 минути, додека смесата не се згусне. Оставете да се излади целосно.

Подготовка на кремот:

1. Изматете ја слатката павлака со шеќерот во прав додека не добиете тврд шлаг.

2. Додадете розова вода и кратко изматете.


Составување на тортата:

1. На чинија ставете го првиот бисквит, покријте го со филот од малини.

2. Додадете слој шлаг и поставете го вториот бисквит.

3. Повторете ја постапката за нанесување на малини и шлаг.

4. Целата торта премачкајте ја со шлаг.

Декорација:

1. Врз тортата ставете големи пуфки, свежи малини и ливчиња од роза што се јадат.

Оставете ја тортата да се олади најмалку 2 часа пред да ја послужите, за да се спојат сите вкусови.



Спонзорирани линкови

Маркетинг

назад до tocka.com.mk