Оригинални италијански тестенини со песто

Точка

03/12/2024

18:55

447

Големина на фонт

а а а

Ова е класичен рецепт за тестенини со песто сос, направен со свеж босилек, пармезан и ореви. Совршен избор за љубителите на италијанската кујна!

Состојки:

• 450 гр тестенини (по ваш избор)

• 1 чешне лук

• 120 гр препечени ореви


• 470 гр свежи листови босилек, измиени

• 120 мл маслиново масло

• 120 гр рендан пармезан (плус дополнително за украсување)

• ½ лимон (сок)

• ½ лажичка сол

• Црн пипер (по вкус)

• Чери домати


Подготовка:

1. Варење тестенини:

Сварете ги тестенините според упатствата на пакувањето. Пред да ги исцедите, зачувајте околу 200 мл од водата за готвење.

2. Подготовка на песто сос:

o Во блендер ставете го крупно исечканиот лук, препечените борови ореви и изренданиот пармезан. Мешајте додека смесата не стане изедначена.

o Додадете ги листовите босилек и пулсирајте неколку пати за да се исецкаат.


o Додека блендирате, полека додавајте го маслиновото масло.

o Додајте сол, бибер и сок од лимон, па изблендирајте уште еднаш за да ги соедините сите состојки. Пробајте и прилагодете ги зачините според вашиот вкус.


3. Комбинирање:

o Измешајте ги жешките тестенини со песто сосот. Ако сосот е густ, додадете дел од зачуваната вода од тестенините за да ја постигнете саканата конзистенција.

o Одозгора ставете исечени чери домати и зачинете со уште сол и бибер, ако е потребно.

4. Сервирање:


o Посипете дополнително рендан пармезан за украс.

За уште едно вкусно искуство, пробајте и тестенини со печурки и праз во бело вино!

Совет: За најдобар вкус, користете свежи состојки и висококвалитетно маслиново масло.



Спонзорирани линкови

Маркетинг

назад до tocka.com.mk