Ова е класичен рецепт за тестенини со песто сос, направен со свеж босилек, пармезан и ореви. Совршен избор за љубителите на италијанската кујна!
• 450 гр тестенини (по ваш избор)
• 1 чешне лук
• 120 гр препечени ореви
• 470 гр свежи листови босилек, измиени
• 120 мл маслиново масло
• 120 гр рендан пармезан (плус дополнително за украсување)
• ½ лимон (сок)
• ½ лажичка сол
• Црн пипер (по вкус)
• Чери домати
1. Варење тестенини:
Сварете ги тестенините според упатствата на пакувањето. Пред да ги исцедите, зачувајте околу 200 мл од водата за готвење.
2. Подготовка на песто сос:
o Во блендер ставете го крупно исечканиот лук, препечените борови ореви и изренданиот пармезан. Мешајте додека смесата не стане изедначена.
o Додадете ги листовите босилек и пулсирајте неколку пати за да се исецкаат.
o Додека блендирате, полека додавајте го маслиновото масло.
o Додајте сол, бибер и сок од лимон, па изблендирајте уште еднаш за да ги соедините сите состојки. Пробајте и прилагодете ги зачините според вашиот вкус.
3. Комбинирање:
o Измешајте ги жешките тестенини со песто сосот. Ако сосот е густ, додадете дел од зачуваната вода од тестенините за да ја постигнете саканата конзистенција.
o Одозгора ставете исечени чери домати и зачинете со уште сол и бибер, ако е потребно.
4. Сервирање:
o Посипете дополнително рендан пармезан за украс.
За уште едно вкусно искуство, пробајте и тестенини со печурки и праз во бело вино!
Совет: За најдобар вкус, користете свежи состојки и висококвалитетно маслиново масло.