Посен грав – Традиционален рецепт за здравје и вкус што освојува!

Точка

29/11/2024

14:00

4.586

Големина на фонт

а а а

Посниот грав е еден од најомилените традиционални рецепти, познат по својата едноставност, вкус и хранливост.

Тој е вистински избор за време на постите, но и за секојдневен ручек што ја храни душата и телото. Богат со влакна, витамини и минерали, посниот грав е одличен за чистење на организмот и одржување на здравјето на дигестивниот систем. Со малку подготовка и внимателно одбрани состојки, овој оброк станува не само задоволство за непцето туку и храна што ја обединува традицијата со здравиот начин на живот.

Следува едноставен, но проверен рецепт што ќе ве инспирира да го подготвите овој омилен специјалитет дома.


Состојки:

• 500 г грав (најдобро бел или шарен)

• 2 глави кромид (ситно сечкан)

• 1 морков (рендан)

• 1 пашканат (рендан)

• 1/2 корен од целер (рендан или ситно исечкан)

• 1 свежа зелена пиперка

• 3 чешниња лук (ситно исечкан или исцеден)

• 3 ловорови листови

• 2 лажици масло

• Сол и бибер по вкус

• Свеж магдонос (ситно сечкан)


Подготовка:

1. Подготовка на гравот:

Потопете го гравот во тенџере со вода од вечерта претходно за да омекне. Следниот ден процедете го и убаво измијте го под ладна вода за да ги отстраните сите нечистотии.

2. Пржење на зеленчукот:

Во големо тенџере загрејте 2 лажици масло. Додајте го ситно сечканиот кромид и пржете додека омекне. Потоа додадете го ренданиот морков, пашканат и целер. Пржете неколку минути, додека зеленчукот пушти арома.

3. Готвење на гравот:

Во тенџерето со запржениот зеленчук додајте го измиениот грав. Зачинете со сол и бибер по вкус. Налејте вода (околу 1,5 литри) за да го покриете гравот и мешајте. Додајте ги ловоровите листови и свежата пиперка цела.


4. Готвење на слаб оган:

Гответе го гравот на слаб до среден оган додека зрната омекнат (околу 1,5 до 2 часа). Повремено проверувајте и додавајте вода ако е потребно.

5. Зачинување:

Кога гравот е скоро готов, извадете ја пиперката од тенџерето и додајте го ситно сечканиот лук. Промешајте и оставете да се готви уште 5-10 минути за да го добие целиот вкус.

6. Финални подготовки:

Пред сервирање извадете ги ловоровите листови. Додајте обилно свеж магдонос за дополнителен вкус и арома.

Сервирање:

Сервирајте го топло, како главен оброк или во комбинација со парче посен леб. Овој традиционален рецепт е богат со влакна, лесен за подготовка и совршен за време на постите.

Уживајте во овој здрав, вкусен и хранлив оброк!



Спонзорирани линкови

Маркетинг

назад до tocka.com.mk