Некои намирници, редовно присутни во нашите оброци, можат значително да го зголемат ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар.
Црвено месо (вклучително и свинско)
Говедското, телешкото и јагнешкото месо се богати со холестерол и заситени масти, што ги прави штетни за срцето. Иако свинското често се претставува како поздрава опција, и тоа припаѓа во категоријата црвено месо. За здравје на срцето, претпочитајте пилешко, мисирка, риба или растителни протеини како наут, леќа и тофу.
Преработено месо
Сланината, виршлите и другите преработени производи содржат високи нивоа на заситени масти и натриум, кои можат да го зголемат крвниот притисок и ризикот од срцеви заболувања. Намалете ја нивната употреба на минимум.
Пржена храна
Помфритот и слични пржени јадења се богати со транс масти, штетни за срцето. Наместо тоа, изберете печени компири или храна подготвена со здрава маст, како маслиново масло.
Слатки пијалоци и житарици
Шеќерот во газираните пијалаци и слатките житарици придонесува за зголемена телесна тежина, висок крвен притисок и дијабетес, што се ризик-фактори за срцеви заболувања. Изберете вода или пијалоци без додаден шеќер.
Чипс и солени грицки
Преработени грицки содржат високи количества натриум и нездрави масти. Префрлете се на поздрава алтернатива како ореви или домашно печени закуски.
Полномасни млечни производи
Целосномасното млеко, сирењето и јогуртот содржат заситени масти. Наместо тоа, одберете нискомасни или растителни алтернативи, како бадемово или овесно млеко.
Печива
Колачињата и печивата, со висок процент на шеќер и масти, треба да се консумираат умерено. Наместо тоа, посегнете по овошје или јаткасти плодови како поздрава опција.
Заклучок:
Одбирајте храна што го поддржува здравјето на срцето, а овие намирници сведете ги на минимум за да го заштитите кардиоваскуларниот систем.