Нема кој не го обожува традиционалното, добро, вкусно гравче. Но, сите сме навикнати на тој еден единствен вкус. Дали можеби сте знаеле дека гравот може да се подготви и на поинаков начин од оној класичниот?
Ви го претставуваме медитеранскиот грав кој несомнено ќе ги собори вистинските гурмани од нога.
Рецептот е многу популарен, а во продолжение прочитајте како гласи.
2 супени лажици маслиново масло;
400 гр пилешко филе;
1 кромид ситно сечкан;
3 моркови, ситно сечкани;
3 стапчиња целер, ситно исечени на коцки;
1 лажичка свежа мајчина душица;
1/2 лажичка сушена жалфија;
1 ловоров лист;
400 мл пилешки бујон;
400 гр бел грав;
грст свеж магдонос, сечкан.
За да го направите гравот, прво загрејте го маслото во голема тава, додадете го пилешкото и пропржете го, па извадете го и исечкајте го на парчиња. Во истата тава додајте кромид, морков и целер и пржете додека не омекне (10-15 мин).
Додадете ги мајчината душица, жалфијата, ловоровиот лист и бујонот. Додадете го пилешкото и гравот, поклопете и варете 15-20 минути (можеби ќе треба да додадете малку вода ако е премногу густа). Промешајте го магдоносот и послужете.