Заедно со Французинките, Јапонките отсекогаш биле вброени меѓу најубавите и најнегуваните жени во светот. Ако се прашувате која е тајната на нивниот неверојатен изглед, одговорот е прилично едноставен – внимаваат на исхраната и следат пет правила.
Јапонките знаат колку е важен појадокот и претпочитаат да го јадат набрзо откако ќе се разбудат. Идејата на првиот оброк во денот е разновидноста и збогатеноста со хранливи вредности, а најчесто се служи риба, ориз, омлети, мисо супа, соја, зеленчук и чај.
Порциите во Јапонија се мали, храната се јаде полека и се земаат мали залаци. На тој начин му се помага на дигестивниот систем во варење на храната.
Најпознатото јапонско јадење е сушито, но жителите на таа земја консумираат многу повеќе од суши или риба. Секојдневно јадат супи, зеленчук, соја, ориз, а најчесто пијат само вода и зелен чај.
Ова е трик кој може да помогне зеленчукот да биде што помалку термички обработен. Тенките кришки прават да не мора долго да се готви зеленчукот за да биде подготвен за јадење, па на тој начин истиот задржува поголемо количество на хранливи материи, за разлика од зеленчукот кој долго се обработува термички. Исто така, зачините ретко се користат во Јапонија и никогаш не се претерува со нив.
Десертот е реткост кај Јапонците. Кога истиот се сервира, речиси секогаш е во мали количини. Нема калорични колачи и торти, а нивниот традиционален деликатес е мочи - сладолед од ориз.