Во потрага по совршено, кремасто рижото какво се служи во врвните ресторани, многу домашни готвачи ја прават истата грешка, забораваат на една важна состојка.
Совршено кремасто рижото не е случајност, зад него стои прецизна техника, внимателно избрани состојки и еден мал, но моќен трик којшто го користат професионалните готвачи.
Додека многумина дома се мачат да добијат одлична текстура каква што се служи во врвните ресторани.
Тајната е следна: лажица путер која се додава на самиот крај од готвењето.
Овој едноставен чекор познат е во гастрономијата под францускиот термин „mantecare“ и подразбира енергично мешање на ладен путер во готовото јадење, непосредно пред сервирањето.
Путерот тогаш полека се топи, го обвиткува секое зрно ориз и создава богата, сјајна и кремаста структура.
Секако, добро рижото не зависи од самиот путер. Клучен е видот на ориз, постепеното додавање вода, постојано мешање, како и додаток на пармезан, но токму путерот на крај го прави завршниот чекор којшто сето тоа го заокружува.
Ова е трик којшто никогаш не го прескокнуваат ни италијанските готвачи, а резултатот е јадење кое истовремено дише во стилот на елеганцијата и топлината – вистински празник за непцето.
Значи, следен пат кога правите рижото, не заборавајте – една лажица ладен путер може да направи разлика меѓу просечно и совршено јадење.