Со доаѓањето на пролетта, многу луѓе практикуваат темелно чистење на домовите, но едно место честопати го занемаруваат – фрижидерот. Иако го користиме секојдневно, во него лесно се натрупуваат намирници со поминат рок, или оние кои се расипани и небезбедни за консумирање. Затоа пролетното чистење е идеална можност да го прегледаме, организираме и да се ослободиме од сè што повеќе не треба да го консумираме.
Колку често ги користите шишињата мајонез, кечап или дресинг за салата што стојат во фрижидер со месеци? Дури иако не им е поминат рокот на траење, отворените сосови можат да го изгубат квалитетот и да развијат бактерии. Фрлете сè што е отворено подолго време, особено ако забележите промена во бојата, мирисот или текстурата.
Млекото, јогуртот, павлаката и сирењето можат да траат неколку дена по истекот на рокот, но ако забележите кисел мирис, промена на текстурата или мувла, време е да ги фрлите. Меките сирења како рикота и урда се расипуваат побрзо од тврдите сирења, затоа проверувајте ги редовно.
Сите сакаме да ги чуваме остатоците од храна за подоцна, но ако поминале повеќе од четири дена, подобро е да ги фрлите отколку да ризикувате труење со храна. Ова особено важи за јадења со месо, риба или млечни производи.
Ако имате овената марула, моркови кои станале гумени или пиперки кои ја смениле бојата, најдобро е повеќе да не ги користите. Зеленчукот во лоша состојба може да развие мувла и бактерии, па затоа е подобро на време да се ослободите од него.
Јаболката, портокалите, бананите и другото овошје можат да траат доста долго во фрижидер, но ако забележите мувла или многу мека текстура, време е да ги фрлите. Исто така, скапаното овошје може да го забрза расипувањето на друго овошје во близина.
Ако не сте сигурни дали јајцата се сè уште безбедни за консумирање, направете тест со вода – ставете ги во чаша вода и, ако лебдат, тоа значи дека се расипани и треба да се фрлат. Јајцата што стојат предолго можат да бидат опасни по здравјето.
Месото за кое сметате дека долго време било во замрзнувач најдобро е да го фрлите. Откако ќе го зготвите, неговиот вкус и текстура можат да се променат, што значи дека неговиот квалитет ќе биде намален.
Мувлосаната храна може да биде сериозна закана за здравјето бидејќи мувлата често продира подлабоко отколку што може да се види со голо око. Освен тврдите сирења каде што мувлата може да се отстрани, сè друго што има траги од мувла треба веднаш да се фрли.