Девет причини поради кои треба да ја консумирате оваа потценета намирница

Точка

20/01/2025

20:01

682

Големина на фонт

а а а

Швајцарската блитва, малку позната суперхрана од семејството на цвеклото, поседува бројни здравствени придобивки кои ја прават вреден додаток на секојдневната исхрана.

Ова лиснато зелено растение е богато со клучни хранливи материи кои позитивно влијаат на срцето, цревата, очите, коските и целокупното здравје.


Богато е со витамини, минерали и антиоксиданти, а лесно се вклопува во различни рецепти, пишува „Best Life Online“.

Во продолжение причините зошто треба да размислите за вклучување на швајцарската блитва во исхраната:

1. Го подобрува здравјето на срцето

Швајцарската блитвата содржи високо ниво на калиум и магнезиум, минерали кои играат клучна улога во регулирањето на крвниот притисок. Овие минерали помагаат да се релаксираат крвните садови, со што се намалува оптоварувањето на срцето.

Редовното консумирање блитва може да го намали ризикот од хипертензија и срцеви заболувања, вклучително и мозочен удар.


2. Го поддржува здравјето на цревата

Влакната се клучен сојузник на здравиот дигестивен систем, а швајцарската блитва е богата со растворливи и нерастворливи влакна. Тие не само што промовираат редовно варење и ја намалуваат подуеноста, туку и ги хранат корисните бактерии во цревата, што е од суштинско значење за избалансиран микробиом.

Здравите црева се директно поврзани со посилен имунитет и подобро расположение.


3. Го намалува хроничното воспаление

Блитвата содржи беталаини, пигменти кои имаат силни антиинфламаторни својства. Со редовно консумирање на овој зеленчук, можете да го намалите ризикот од хронични болести поврзани со воспаление, како што се дијабетес, срцеви заболувања и артритис.

Антиоксидантите во блитвата, исто така, ги штитат клетките од оштетувања предизвикани од оксидативен стрес.


4. Ги зајакнува коските благодарение на витаминот К

Една шолја сварена швајцарска блитва обезбедува неверојатни 300% од препорачаната дневна доза на витамин К.

Овој витамин е клучен за здравјето на коските бидејќи го регулира нивото на калциум и ја промовира минерализацијата на коските.

Исто така, го намалува ризикот од остеопороза и фрактури на коските, особено на постара возраст.

5. Го регулира шеќерот во крвта

Блитвата е богата со сирингинска киселина, флавоноид кој ги инхибира ензимите одговорни за разградување на јаглехидратите, а со тоа помага да се стабилизира шеќерот во крвта.

Ова својство ја прави блитвата особена корисна за луѓето со дијабетес и за оние кои сакаат да го спречат неговиот развој.


6. Го штити здравјето на очите

Каротеноидите како лутеин и зеаксантин, присутни во зелените листови на блитвата, се клучни за здравјето на очите.

Овие соединенија го намалуваат ризикот од макуларна дегенерација и катаракта, додека бета-каротинот помага во одржувањето на здравјето на рожницата и влажноста на очите.

7. Ја подобрува физичката издржливост

Природните нитрати од швајцарската блитва се претвораат во азотен оксид, кој го зголемува протокот на крв и снабдувањето на мускулите со кислород. Ова може значително да ја подобри физичката издржливост и да го намали чувството на замор за време на вежбањето.


8. Помага во борбата против анемијата

Блитвата е богата со железо од растително потекло, а присуството на витамин Ц дополнително ја подобрува неговата апсорпција. Ова е особено важно за вегетаријанците и веганите, чија исхрана зависи од не-хем железото од растителните извори.

Редовното консумирање блитва може да спречи симптоми на анемија како што се замор и слабост.

9. Ризница на витамини А, Ц и Е

Швајцарската блитва обезбедува значителни количества на витамини А, Ц и Е, кои заедно делуваат како моќни антиоксиданти.

Овие витамини го штитат телото од штетните слободни радикали, го зајакнуваат имунолошкиот систем, го поддржуваат здравјето на кожата и го забавуваат процесот на стареење.