Дестин Менсон, уредничка за здравје на "Health.com", јадела по две јајца секој ден за појадок во текот на еден месец и пишуваше за нејзиното искуство.
Како се променил пристапот на Дестин Менсон кон појадокот и исхраната со текот на времето? Дали јадењето јајца за појадок може да донесе опипливи придобивки? Една од нив, повеќе енергија во текот на денот, беше нешто што Дестин го забележа прилично брзо. Јајцата се една од најдобрите намирници кога станува збор за подготовка на појадок. Многу истражувања покажуваат дека започнувањето на денот со оброк кој содржи јајца може позитивно да влијае на намалување на бројот на килокалории што се консумираат тој ден. Тоа значи дека јајцата се сојузник за слабеење.
Дестин Менсон решила да спроведе експеримент и секој ден во текот на еден месец подготвувала појадок со две јајца. Претходно, јајцата се појавуваа на нејзината чинија прилично повремено. Со текот на времето сфатила дека начинот на кој го започнува денот одредува колку енергија има на крајот од денот. Јајцата се важен извор на лесно сварливи протеини и други хранливи материи, па решила да провери како нивното секојдневно јадење ќе влијае на нејзината благосостојба.
Започнувањето на денот со појадок со јајца има многу придобивки – го одржува чувството на ситост подолго и обезбедува вредни хранливи материи, вклучувајќи: витамин Д, холин и други витамини Б, како и витамин А, витамин Е и витамин К. Исто така се извор на калциум, калиум, фосфор, цинк и железо, како и ксантофил и лутеин.
Менсон појадувала секој ден помеѓу 8 и 9 часот наутро, а повеќето денови нејзиниот појадок бил две јајца пржени во малку маслиново масло со спанаќ – понекогаш кајгана, понекогаш пржени. Таа често избирала и леб. Какви заклучоци донела уредничката по еден месец јадење јајца секој ден?
„Го прифатив овој предизвик надевајќи се дека појадокот со јајца ќе ми помогне да се чувствувам сита и да имам повеќе енергија во текот на денот. И тоа некако се случи“, призна Менсон.
Започнувањето на денот со оброк богат со протеини направи уредничката да се чувствува сита подолго време, а со тоа и пофокусирана и внимателна. Исто така, не и пречело чувството на замор. Забележала и дека пиела повеќе вода со оброците за време на експериментот. Поважно, Дестин не забележа разлика во нивото на енергија на крајот од денот. Се надевала дека појадокот со јајца ќе ја направи поенергична попладне, но тоа не се случи. Меѓутоа, важно е да се воздржува од посегнување по вечерни закуски.
„Вистинската промена во овој експеримент беше ревидирање на мојата рутина за појадок. Јадењето јајца ме поттикна да бидам повнимателна со моите оброци, а урамнотежениот појадок ми помогна да го започнам денот со добро расположение“, истакна Менсон.
Освен тоа, бидејќи готвела дома, имала поголема контрола врз храната што ја подготвувала. Таа одлучувала кои зачини да ги користи, што и овозможило подобро да го контролира нивото на натриум. По еден месец, уредничката решила да ја продолжи традицијата на обилен појадок, но сега не јаде јајца секој ден, туку секој втор.