Тиквата е богата со витамини (А, Ц, Б1, Б2, Б6) и бета каротин, што ја прави идеален избор за здрава исхрана. Еве три едноставни рецепти:
Состојки:
• 400 г тиква
• 1 главица кромид
• 3 чешниња лук
• 2 компири
• 1 морков
• Малку целер
• Сол, бибер, куркума
• Масло
• Свеж магдонос
Подготовка:
1. Пропржете го кромидот и морковот на масло.
2. Додадете тиква, компири, целер и зачини.
3. Истурете вода и гответе околу 30 минути.
4. Блендирајте ја смесата и украсете со свеж магдонос.
Состојки:
• 400 г печена тиква
• 200 г варен наут
• Сол, бибер, коријандер, ким, бел пипер, црвен пипер
• 1 чешне лук
• 1 см корен од ѓумбир
Подготовка:
1. Испечете ја тиквата и сварете го наутот.
2. Во блендер измешајте ги тиквата, наутот, лукот, ѓумбирот и зачините.
3. Сервирајте како намаз за појадок или предјадење.
За тестото:
• 300 г свежо рендана тиква
• Масло
• 1 јајце
• 100 г шеќер (по можност жолт)
• 200 мл млеко
• 50 г мелени ореви
• 2–3 лажици брашно
• 1 лажица гриз
• 1 кафена лажичка цимет
• 1 прашок за пециво
За обликување:
• 100 г чоколадо
• 3 лажици шеќер (жолт)
• 1 лажица путер
• 80–100 мл млеко
• Шлаг и чоколаден прелив за декорација
Подготовка:
1. Матете го јајцето со масло, па додајте шеќер, млеко, тиква, ореви, гриз, цимет, брашно и прашок за пециво.
2. Истурете ја смесата во намастен плех и печете на 200°C околу 35 минути.
3. Растопете го шеќерот во млекото, додадете чоколадо и путер, и прелијте го колачот кон крајот на печењето.
4. Украсете со шлаг и чоколаден прелив.
Овие јадења не само што се вкусни, туку и го зајакнуваат имунитетот, го подобруваат варењето и го подигнуваат расположението. Пробајте ги!