3 јадења од тиква: Го зајакнуваат имунитетот, го подобруваат варењето и го подигнуваат расположението

Точка

04/12/2024

20:50

7.907

Големина на фонт

а а а

Тиквата е богата со витамини (А, Ц, Б1, Б2, Б6) и бета каротин, што ја прави идеален избор за здрава исхрана. Еве три едноставни рецепти:

1. Супа од тиква

Состојки:

• 400 г тиква

• 1 главица кромид

• 3 чешниња лук

• 2 компири

• 1 морков

• Малку целер

• Сол, бибер, куркума

• Масло

• Свеж магдонос


Подготовка:

1. Пропржете го кромидот и морковот на масло.

2. Додадете тиква, компири, целер и зачини.

3. Истурете вода и гответе околу 30 минути.

4. Блендирајте ја смесата и украсете со свеж магдонос.

2. Намаз од печена тиква

Состојки:

• 400 г печена тиква

• 200 г варен наут

• Сол, бибер, коријандер, ким, бел пипер, црвен пипер

• 1 чешне лук

• 1 см корен од ѓумбир


Подготовка:

1. Испечете ја тиквата и сварете го наутот.

2. Во блендер измешајте ги тиквата, наутот, лукот, ѓумбирот и зачините.

3. Сервирајте како намаз за појадок или предјадење.

3. Торта со тиква и лешници

За тестото:

• 300 г свежо рендана тиква

• Масло

• 1 јајце

• 100 г шеќер (по можност жолт)

• 200 мл млеко

• 50 г мелени ореви

• 2–3 лажици брашно

• 1 лажица гриз

• 1 кафена лажичка цимет

• 1 прашок за пециво

За обликување:


• 100 г чоколадо

• 3 лажици шеќер (жолт)

• 1 лажица путер

• 80–100 мл млеко

• Шлаг и чоколаден прелив за декорација

Подготовка:

1. Матете го јајцето со масло, па додајте шеќер, млеко, тиква, ореви, гриз, цимет, брашно и прашок за пециво.

2. Истурете ја смесата во намастен плех и печете на 200°C околу 35 минути.

3. Растопете го шеќерот во млекото, додадете чоколадо и путер, и прелијте го колачот кон крајот на печењето.

4. Украсете со шлаг и чоколаден прелив.

Овие јадења не само што се вкусни, туку и го зајакнуваат имунитетот, го подобруваат варењето и го подигнуваат расположението. Пробајте ги!



Спонзорирани линкови

Маркетинг

назад до tocka.com.mk