Овој кремаст тирамису ролат десерт кој ги комбинира најдобрите карактеристики на познатата италијанска торта тирамису во форма на елегантен ролат.
Со богат вкус на кафе, мек бисквит и воздушен крем, овој десерт е идеален за секоја прилика, било да се работи за празничен оброк, роденденска прослава или просто за уживање во сладок момент во текот на денот.
Тирамису, како класичен италијански десерт, е познат по својата лесна и кремаста текстура, но овој ролат ја носи таа традиција на ново ниво, додавајќи елемент на динамичност и удобност во секој залак. Со префинетата комбинација на состојки, овој кремаст ролат не само што ќе ги задоволи вашите сетила, туку ќе остави и траен впечаток на вашите гости.
За ролатот:
• 4 јајца
• 160 гр шеќер
• 110 гр брашно
• 10 гр пченкарен скроб
• 30 гр кефир
• 15 мл масло
• 1 лажичка ванилин шеќер
• 1 лажичка прашок за пециво
• 400 мл слатка павлака
• 250 гр крем сирење
• 80 гр шеќер во прав
• 8 гр ванилин шеќер
• 150 мл свежо сварено кафе (незасладено)
Дополнително:
• какао во прав
• шеќер во прав
1. Подготовка на бисквитот:
o Матете ги јајцата и шеќерот: Во голем сад, изматете ги јајцата и шеќерот со миксер на висока брзина додека не станат светло жути и воздушни. Ова е важен чекор, бидејќи овие состојки ќе ја формираат основната текстура на бисквитот.
o Додадете влажни состојки: Во изматените јајца, додадете кефир и масло. Мешајте уште кратко за да се соединат состојките.
o Сува мешавина: Во друг сад, просејте го брашното, пченкарниот скроб и прашокот за пециво. Постепено додајте ја оваа мешавина во влажните состојки, внимателно мешајќи со миксер на ниска брзина, додека не се изедначи тестото.
o Печете го бисквитот: Подгответе плех со хартија за печење и излејте го тестото во него. Рамномерно распоредете го тестото и печете го во загреана рерна на 180°C околу 10-15 минути, или додека не добие златно-кафеава боја. По печењето, извадете го бисквитот и оставете го да се излади.
o Матете ја павлаката: Во ладен сад, започнете да ја матите слатката павлака. Додека ја матите, додадете шеќер во прав и ванилин шеќер. Овој чекор ќе го заслади кремот и ќе му даде дополнителен ароматичен вкус.
o Додавање крем сирење: Во три фази, додајте го крем сирењето во павлаката. Матете со миксер на висока брзина додека не се создаде густа, воздушна и хомогена смеса.
o Натопување на бисквитот во кафе: Подгответе силно сварено кафе и оставете го да се излади. Извадете ја хартијата за печење од изладениот бисквит и потопете го внимателно во изладеното кафе. Внимавајте да не го натопите премногу, бидејќи може да стане премек.
o Нанесување на кремот: Над натопениот бисквит, ставете поголем дел од кремот и внимателно измазнете го за да биде рамномерно распоредено.
o Завиткување во ролат: Внимателно завиткајте го бисквитот во ролат, држејќи го со хартијата за печење, за да не се распадне. Овој дел треба да се изведе со внимание за да се добие компактен и убав ролат.
o Премачкајте го остатокот од кремот: По завиткувањето, премачкајте го ролатот со преостанатиот крем и посипете го со какао во прав. Ова ќе му даде класичен изглед на тирамису и дополнителен вкус.
o Посипете со шеќер во прав: На крај, можете да го посипете ролатот со шеќер во прав, што ќе му даде елегантен изглед и нежна слаткост.
o Оставете да се излади: Пред да го сервирирате, оставете го ролатот да се излади во фрижидер најмалку 2 часа за да се стегне кремот и сите вкусови да се спојат.
Секој залак од овој кремаст тирамису ролат идеален за љубителите на кафе и кремасти десерти. Со својот мек бисквит, богат крем и кафе, овој десерт не само што ќе ги задоволи вашите сетила, туку и ќе го освежи вашиот ден. Овој ролат е идеален за секаков повод — од празници до неформални собири, бидејќи неговата елеганција и вкус ги прават сите моменти уште попосебни.