Есенската кралица што ги воодушевува сите со својот вкус: Вкусна и воздушеста пита од тиква

Точка

15/11/2024

14:05

265

Големина на фонт

а а а

Ви пренесуваме рецепт за вкусна пита од тиква, позната како есенска кралица.

Есента трае долго, а дали некој може да ја замисли оваа сезона без веднаш да помисли на тиква? Овој вистински есенски зеленчук е богат со витамини, минерали и антиоксиданти. Со изобилство на лековити состојки, тиквата е незаменлив дел од есенската трпеза. Таа има специфичен вкус и арома, и од неа можат да се приготват и солени и слатки јадења.


Во нашата земја најчесто се користи за подготовка на потаж, се јаде печена или пак се користи за пити. Исто така, тиквата е неизбежна во исхраната на бебињата уште од нивните први оброци, поради нејзините специфични нутритивни својства.

Иако многумина мислат дека го знаат класичниот рецепт за пита од тиква, ви носиме малку поинаков рецепт што ќе ве потсети на американските пити и ќе ве одведе на егзотично кулинарско патување.

Состојки:

• 150 г кафеав шеќер

• 1 лажичка цимет


• Половина лажичка сол

• Половина лажичка ѓумбир во прав

• Половина лажичка каранфилче во прав

• 3 големи јајца

• 430 г пире од тиква

• 200 мл млеко

• 100 мл слатка павлака

• 250 г тесто за пита

Подготовка:

1. Во помал сад измешајте ги шеќерот и зачините. Во поголем сад разматете ги јајцата. Додадете го пирето од тиква и мешавината од шеќер и зачини, а потоа, мешајќи постојано, постепено додавајте го млекото и слатката павлака.

2. Загрејте ја рерната на 220°C.


3. Развијте го тестото за пита и ставете го во округол плех за пита со дијаметар од 23 см. За да спречите дното на питата да остане сурово (бидејќи филот се пече побрзо од тестото), накратко испечете го тестото само. Прободете го тестото со вилушка, покријте го со хартија за печење и печете го 15 минути на 180°C.

4. Потоа, извадете го тестото од рерната и истурете го подготвениот фил врз него. Печете ја питата на 200°C околу 15 минути, потоа намалете ја температурата на 175°C и печете уште 40-50 минути.

5. Ќе знаете дека питата е готова кога ножот или чепкалка, вметнати во средината, ќе излезат чисти.

Послужете ја оваа вкусна есенска пита и уживајте во совршената комбинација на зачини и кремаста текстура што ќе ги воодушеви сите!



Спонзорирани линкови

Маркетинг

назад до tocka.com.mk