Кромидот ќе остане свеж и по месец дена, доколку се чува на ова место во домот

Точка

11/09/2024

13:16

6.376

Големина на фонт

а а а

Кромидот вообичаено има долг рок на траење, но се покажа дека тој ќе биде свеж подолго време доколку се чува на соодветно место во кујната.

Сега со заладувањето на времето, многумина луѓе ќе почнат со правење на своите омилени манџи и супи, во коишто главната состојка е токму кромидот. Чак Силари, готвачот и основач на „Mortadella Head“ вели дека кромидот го чува во шпајзот, но и дека може исто така да се чува на темно и ладно место.


„Целиот свеж кромид го чувам во корпа во шпајзот. Сакам корпата да биде отворена а не откриена, бидејќи тоа овозможува добра циркулација на воздухот и на тој начин добивате максимален рок на траење на кромидот“, објаснува готвачот.

Соодветната вентилација е особено важна доколку сакате кромидот да остане сув. Недостигот од проток на воздух може да предизвика појава на влага, а тоа не е добро за кромидот.


Клучот за обезбедувањето на свежината на кромидот е да го држите понастрана од водата, бидејќи неговото чување во затворен простор ќе овозможи создавање на влага, а тоа ќе доведе до тоа кромидот да мувлоса. Исто така топлината и светлината ќе предизвикаат побрзо ’ртење на кромидот, а тој ќе добие зелена боја и има горк вкус и поради тоа важно е тој да се чува на темно место.

Не го оставајте кромидот во фрижидер, бидејќи во фрижидерот е премногу ладно и влажно за кромидот, па наместо тоа чувајте го на собна температура во фиока доколку немате шпајз.

Кога се чува во ладно, темно и добро проветрено окружување, кромидот може да остане свеж од еден до два месеци.


Спонзорирани линкови

Маркетинг

назад до tocka.com.mk