Грозјето е чувар на здравјето: Го намалува холестеролот, ја поттикнува работата на бубрезите и црниот дроб, но сепак не се препорачува на секој

Точка

26/08/2024

17:17

8.148

Големина на фонт

а а а

Комбинацијата од единствената текстура и благиот вкус, го прави грозјето особено популарно, како за ужина така и како додаток на овошните салати, а во топлите денови дава вистинско освежување.

Ова популарно овошје може да се јаде свежо или од него може да се прават мармалади, сокови, оцет, вино, желе, суво грозје. Статистика покажува дека дури 71% од светското производство на грозје завршува во облик на вино.

Не се препорачува на лица кои имаат проблеми со дијабетес


Шеќерот којшто се наоѓа во грозјето е прост шеќер, којшто лесно се разградува и употребува во организмот. Грозјето според гликемискиот индекс има вредност од 43 – 53, што го прави да биде високогликемиска храна, а како таква не се препорачува на лица со дијабетес.

Меѓутоа и семките од грозјето имаат својата нутритивна вредност, имено од нив преку посебна постапка се цеди масло коешто содржи фитохемикалии, танин, полифенол и полинезаситени масни киселини коишто се корисни за здравјето.


Консумирањето на грозјето исто така влијае врз намалувањето на ризикот од артериосклероза, намалувањето на холестеролот, има противвоспалително дејство, го регулира крвниот притисок и ги подобрува менталната и физичката способност особено кај старите лица. „Покрај ова, грозјето е добро и за прочистувањето на стомакот, а ја поттикнува работата на бубрезите и црниот дроб“, вели нутриционистката Јасна Вујичиќ.

Како да купите добро грозје?

Кога купувате грозје одберете го она коешто е потполно зрело, бидејќи тогаш грозјето го содржи целото богатство од фитонутриенти. Одбегнувајте го она грозје со исушено стебло, како и она со оштетена мембрана, исто така грозјето не треба да мириса на алкохол, па така искористете го она што ви го нуди летото и одберете го најдоброто – свежото грозје.


Потеклото и видовите грозје

Грозјето води потекло од централна Азија, а уште старите Египќани, Грци и Римјани одгледуваа винови лози, јадеа грозје и правеа вино од него. Грозјето се разликува според сортите. Камен сортите се јадат во свежа состојба, и имаат тенка мембрана, поголеми гроздови и поситни семки, а процентот на шеќер содржан во нив при нивната берба изнесува околу 15%.


Винските сорти имаат подебела мембрана, поситни гроздови и покрупни семки, бидејќи аромата на виното настанува токму во мембраната. Исто така при бербата на винските сорти грозје, процентот на шеќер во грозјето е значително повисок и изнесува околу 24%.



Спонзорирани линкови

Маркетинг