Дали вашите јагоди брзо скапуваат? Со оваа состојка ќе останат свежи до три недели

Кармин

10/05/2024

15:45

4.085

Големина на фонт

а а а

Јагодите се омиленото сезонско овошје на многумина. Сепак, нивниот животен век е многу краток и тие имаат тенденција брзо да скапуваат.

Сепак, постои еден трик кој ќе ви помогне да ја продолжите нивната свежина, а сè што ви треба е бел оцет.


Измешајте бел оцет со вода во сооднос 1:3 и натопете ги јагодите неколку минути. Потоа нежно исушете ги и чувајте ги во херметички сад во фрижидер.

Белиот оцет е популарен конзерванс благодарение на неговата оцетна киселина. Кога во него се ставаат овошје и друг зеленчук, нивната киселост исто така се зголемува и сите преостанати микроорганизми се уништуваат во процесот.


Белиот оцет делува така што ја зголемува киселоста на овошјето, што го спречува растот на мувлата и ја продолжува свежината. Доколку не го поднесувате мирисот на оцетот, можете да ги замрзнете јагодите.

Може да се чуваат во замрзнувач од 10 до 12 месеци и брзо да се одмрзнат во ладна вода. На тој начин, секогаш ќе имате свежи јагоди за смути или како додаток во јогурт или житарки.



Спонзорирани линкови

Маркетинг

назад до tocka.com.mk